Во нашите црева живеат безброј микроорганизми, чиј состав е многу важен за здравјето и oдржување на младоста. Имунологот д-р Борисав Каменов истакнува дека цревата всушност го држат „клучот“ за добар имунитет.

Со неговото мислење се согласуваат и бројни светски експерти, а популарниот гастроентеролог Гузел вели дека не постојат две лица со целосно идентичен состав на цревни бактерии.

„Тие се уникатни како модел на отпечаток од прст. Сепак, приближно 30 проценти од цревната микрофлора кај сите луѓе е слична. Во исто време, составот на цревните бактерии кај фит, физички и активни луѓе и кај помалку здравите луѓе е различен.

Тоа значи дека здравата микрофлора е неизбежен придружник на здравиот начин на живот“, истакнува Гузел.

Односно, оние кои имаат разновидна цревна микрофлора живеат подолго и поздраво од оние кои имаат таканаречена „монотонија“, истакна гастроентерологот. Исто така, истакна дека бактериите кои живеат во цревата го забавуваат стареењето.

Покрај тоа, составот на цревната микрофлора може да биде поврзан со ризик од болести како што се дебелина, метаболички нарушувања, воспаление, рак и депресија. „Богата цревна микрофлора е поврзана со низок „лош“ холестерол и високо ниво на витамин Д.

Во крвта на таквите луѓе има повеќе супстанции кои имаат антиинфламаторни својства и го продолжуваат животот – цревните бактерии ги произведуваат овие прекрасни молекули“, објаснува Гузел.

Ние старееме, а нашите бактерии стареат со нас, вели д-р Гузел. Но, ако сакате да избегнете големи здравствени проблеми во староста, важно е да ја одржувате цревната микрофлора во оптимална рамнотежа.

„За оние луѓе кои го занемаруваат здравиот начин на живот, составот на бактериите останува непроменет во текот на животот, а за оние кои правилно ја хранат микрофлората и применуваат голема физичка активност, таа се менува со текот на годините во корист на корисните видови.

Таквите луѓе се поподвижни и активни и не страдаат од вишок килограми, проблеми со шеќер и многу други болести “, вели д-р Гузел.

Како да се грижите за микрофлората? Според д-р Гузел, трите правила за здрава цревна микрофлора се: правилна исхрана, физички вежби, недостаток на стрес.

„Главната задача на цревните бактерии е да го „сварат” она што нашите дигестивни ензими не можат да го обработат. Така, диеталните влакна, инулин и други слични супстанции се главната храна за „добрите” бактерии.

Фото: Илустрација

Во замена за оваа „храна”, тие произведуваат витамини. Б и К, го штитат цревниот ѕид од воспаление и спречуваат инфекции да навлезат во телото. Нивните главни ривали се „лошите“ бактерии кои се хранат со едноставни јаглени хидрати – гликоза и лактоза.

Она што ги разликува од „добрите“ бактерии е што наместо да го штитат телото, предизвикуваат гасови, воспаленија, па дури и лошо расположение“, објасни д-р Гузел. Со додавање на повеќе растителна храна во нашата исхрана и со исклучување на храната и слатките со скроб, ние всушност ги храниме „добрите“ бактерии.

Фото: Илустрација

„Млечните производи и ферментираната храна се богати извори на пробиотици. Пробиотиците се корисни бактерии кои ги колонизираат цревата и одржуваат здрава рамнотежа на цревната микрофлора.

Докажано е дека спортот и активниот начин на живот се поврзани со здрав состав на цревната микрофлора. Премногу седење, што е проблем број еден за луѓето ширум планетата, може да доведе до дисбиоза, состојба во која се нарушува рамнотежата помеѓу добрите и лошите бактерии.

Дисбиозата предизвикува надуеност, дијареа и болки во стомакот. Со спортување или барем со редовна прошетка, не само што го зајакнувате вашето тело, туку им помагате и на вашите микроскопски придружници.

Стресот е и еден од факторите што деструктивно делува на здравата цревна микрофлора, предупреди експертот. Оние кои страдаат од депресија имаат сличен состав на цревна микрофлора.

„Кога сме под стрес, надбубрежните жлезди го ослободуваат главниот хормон на стрес, кортизол. Една од неговите функции е да го зголеми просторот помеѓу цревните клетки. Преку овие „дупки”, отпадните производи на бактериите се апсорбираат во крвта, предизвикувајќи воспаление и нерамнотежа на добри и лоши бактерии.

Затоа хроничниот стрес толку често предизвикува цревна дисбиоза и непријатни симптоми“, објасни д-р Гузел и додава:

„Ние и нашите бактерии сме она што го јадеме. Бидете внимателни на вашето здравје и водете активен животен стил – тогаш ќе живеете среќно до крајот на животот во согласност со вашата микрофлора“, препорачува д-р Гузел.