Home закуска Овој рецепт за гулаш ме воодушеви, па морам да го споделам со...

Овој рецепт за гулаш ме воодушеви, па морам да го споделам со вас…

Овој рецепт за гулаш ме воодушеви, па морам да го споделам со вас…Излегува навистина многу вкусно јадење.

Потребни состојки:

1 кг јунешко месо (од бут или плешка)
500 г кромид
3 чешниња лук или повеќе
1 поголем морков, или два помали
2 лажици концентрирано пире од домати
2 – 3 лажици бел вински оцет
50 г црвен пипер во прав (алева пиперка)
500 мл јунешка база за супа (најдобро од домашни варени коски, ама може и од коцки)
2 ловорови листови
сол, црн пипер, малку свеж магдонос

постапка:

Месото исечете го на крупни коцки. Кромидот и лукот исечете ги ситно. Пригответе поголем сад за печење кој е погоден за динстање во рерна.

Прво на рингла, во гореспоменатиот сад, растопете 3-4 лажици путер и додајте го кромидот. На тивок оган убаво издинстајте го околу половина час, да добие златно-стаклеста боја, а пред крај додајте го лукчето и морковот исечкан на тркалца.

Во меѓувреме пригответе ги сите останати состојки: црвениот пипер, базата за супа, оцетот и доматното пире.

Пиперот, оцетот и доматното пире ставете ги во еден сад и со постојано мешање долевајте ја базата за супа, додека убаво да се соединат состојките и да се добие изедначена смеса.

Добиената смеса прелијте ја преку динстаниот кромид и убаво промешајте.

Парчињата месо наредете ги во приготвената смеса, секое парче свртете го неколку пати за да биде натопено од сите страни. Зачинете со сол и црн пипер, па додајте ловоров лист.

Покријте го садот и ставете во загреана рерна на 160 степени да се динста околу 3-3,5 часа на иста температура. Повремено превртувајте ги парчињата месо за да не се исушат и рамномерно да се издинстаат.

По желба, кога гулашот ќе биде готов, месото извадете го, а сосот (сафтот) со рачен блендер сомелете го во кашесто пире.

По вкус додајте уште 100 мл црно вино и вратете го месото назад.