Home закуска Какво ручече сум направила, прсти да излижеш! Сѐ во едно тенџере…Многу лесно...

Какво ручече сум направила, прсти да излижеш! Сѐ во едно тенџере…Многу лесно и едноставно…

ОСВОЈУВАЧКА ЕДНОТЕНЏЕРСКА ПАСТА СО ГОВЕДСКО МЕСО
Брз, кремаст и неодоливо вкусен оброк за секој ден

Ако барате рецепт кој ќе ве спаси во денови исполнети со обврски, а сепак сакате топол, домашен и богат оброк – оваа еднотенџерска паста со говедско месо е вистински избор.

Нежното месо, ароматичниот доматен сос и совршено зготвената паста се готват во ист сад, што значи минимално миење садови и максимално уживање.

Рецептот е практичен, економичен и идеален за семејни вечери, почетници во готвењето или љубители на брзи јадења со многу вкус, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

• 500 г говедско месо, исечено на мали парчиња
• 1–2 лажици маслиново масло, за готвење
• 100 г кромид, ситно сечкан
• 15 г лук, ситно сечкан
• 100 г морков, изрендан
• 100 г пиперка, ситно сечкана
• 30 г доматно пире/паста
• 400 г доматен сос

Зачини:
• 1 лажица сув босилек
• 1 лажица суво оригано
• 1 лажичка сол
• 1 лажичка црн пипер
• 1 лажичка благ пипер во прав

И уште:
• 5 чаши топла вода
• 1 пакување тестенини (околу 450 г), по избор
• 1 дополнителна чаша топла вода, по потреба
• ½ лажичка сол или по вкус
• НМД
• Ситно сечкан магдонос, за сервирање
• чили снегулки, по желба

Начин на подготовка
1. Загрејте подлабока тава или тенџере на средна температура и додајте малку маслиново масло.

2. Ставете го говедското месо и оставете малку да се запржи од едната страна. Кога ќе добие боја на дното, започнете да мешате.

3. Додајте го сечканиот кромид и динстајте додека омекне.
4. Потоа додајте го лукот, морковот и пиперката, па кратко пропржете да замириса.

5. Додајте го доматното пире и добро измешајте.
6. Сипете го доматниот сос, потоа босилекот, ориганото, солта, црниот пипер и благата пиперка.

7. Додајте пет чаши топла вода и оставете да врие околу 20 минути на средна температура, додека месото омекне.

8. Директно во сосот додајте ги тестенините и добро измешајте.

9. Ако сосот е прегуст, додадете уште една чаша топла вода.
10. Пробајте го вкусот и по потреба зачинете со дополнителна половина лажичка сол.

11. Варете уште околу 12 минути, сè додека тестенините се целосно зготвени.

12. Тргнете од оган, посипете со свеж магдонос и сервирајте топло. Доколку сакате, додадете чили снегулки за благ пикантен вкус.

Совети
• Јадењето е одлично да го подготвите еден ден претходно – вкусовите се уште подобро споени следниот ден.

• Користете кратки форми тестенини како пене, фузили или школки.
• Совршен избор за брз, вкусен и економичен семеен оброк.

Пријатен апетит! ❤️ Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: