Home закуска Ќофтиња со спанаќ и лук, сочни и многу вкусни…Кога ќе ги гризнеш...

Ќофтиња со спанаќ и лук, сочни и многу вкусни…Кога ќе ги гризнеш однатре тече вкусен крем…

Месни ќофтиња со спанаќ и кашкавал

Овие месни ќофтиња со спанаќ и моцарела се вистинско гастрономско уживање, совршени за семејни вечери или свечени пригоди.

Сочната смеса од мелено месо, свеж спанаќ и ароматичен лук крие во себе топење на моцарела, создавајќи неодолива комбинација на вкусови.

Овој рецепт е едноставен, но импресивен, идеален за оние што сакаат да внесат повеќе зеленчук во оброците без да го жртвуваат уживањето во храната, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 500 г мелено говедско месо (или мешавина од говедско и свинско)
– 100 г свеж спанаќ, ситно исечкан
– 3 чешниња лук, ситно мелени
– 60 г лебни трошки (презла)
– 50 г рендан пармезан
– 1 големо јајце
– 1 лажичка сол
– ½ лажичка мелен црн пипер
– 1 лажичка италијански зачини (мешавина од оригано, босилек и мајчина душица)
– 150 г моцарела исечена на коцки од 1 см или кашкавал по избор
– 2 лажици маслиново масло (за пржење)
– НМД

ПОСТАПКА

1. Подготовка на смесата за ќофтиња

Во голем сад, комбинирајте го меленото месо, ситно исечканиот спанаќ, мелениот лук, презлата, пармезанот, јајцето, солта, црниот пипер и италијанските зачини.

Мешајте со раце додека состојките рамномерно се соединат, внимавајќи да не ја преработите смесата за да останат ќофтињата меки и сочни.

2. Полнење со моцарела

Земете 1-2 лажици од смесата и израмнете ја во дланката. Во средината ставете коцка моцарела(кашкавал), па внимателно завиткајте ја смесата околу кашкавалот, формирајќи топка.

Погрижете се да биде целосно покриено за да не истече при готвењето. Повторете го процесот со преостанатата смеса и моцарела.

3. Пржење на ќофтињата

Загрејте го маслиновото масло во голема тава на средна температура. Ставете ги ќофтињата во тавата, внимавајќи да не ја преполните.

Пржете ги 4-5 минути од една страна, а потоа превртете ги за да се испржат рамномерно од сите страни додека да добијат златнокафеава боја и целосно да се испечат.

4. Сервирање

Топлите ќофтиња префрлете ги во чинија за сервирање. Прелијте ги со сос од домати или послужете ги врз шпагети за комплетен оброк. Додајте рендан пармезан и свеж босилек за дополнителен вкус.

Совет за професионален резултат

За да спречите истекување на кашкавалот, осигурете се дека коцките моцарела се целосно затворени во смесата. Пред пржење, оставете ги ќофтињата да отстојат во фрижидер 10-15 минути за да ја задржат формата.

За поздрава варијанта, печете ги во рерна на 200°C околу 18-20 минути, превртувајќи ги еднаш за рамномерно печење.

Овие ќофтиња се одличен избор за секоја пригода – од брза неделна вечера до празнична трпеза, носејќи топлина и задоволство на вашата маса.