Home пита ТИРОПИТА СО СИРЕЊЕ…Многу вкусна…

ТИРОПИТА СО СИРЕЊЕ…Многу вкусна…

Ќе ви откријам како јас ја правам традиционалната ТИРОПИТА со сирење. Вие можете да ја филувате со спанаќ или нешто друго по ваш вкус. Мојата тајна е во подготвката на тестото. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За тесто:
1 кг брашно
550 мл вода
2 лажици маслиново масло
1 лажица оцет
1 лажица сол

За фил измешајте:
450 г ситно сирење
3 јајца
3-4 лажици кисела павлака
сол и црн пипер по вкус

За маснотија растопете:
200г путер или маргарин и
200 мл масло, па додајте
50 г брашно и мешајте да нема гртутчиња
гответе 1-2 минути додека да спласне пената.
*брашно се додава за да ја впие водата од путерот и да се раслојуваат поубаво корите без лепење.

ПОСТАПКА:

Подобра пита со сирење не сум јадела!

1.Во подлабок сад просејте го тестото и во средината направете бунарче. Сипете ги сите состојки освен маслото.

Промешајте, па на крај додајте го маслото. Тестото сипете го на работна површина и месете го 10-тина минути со растегнување, за да добие еластичност.

2.Потоа оставете го покриено да одмори 30 минути, по што треба да биде навистина еластично. Поделете го на 4 дела и обликувајте топчиња. Секое топче развлечете го со оклагија во кора со големина на чинија, како пити.

3.Питите ставете го намастен плех, а одозгора покријте ги со стреч-најлонска фолија, но така да не допира воопшто воздух до нив, како да се речиси вакуумирани.

Ова ќе овозможи тестото добро да омекне, а подоцна да се тегне. Оставете да одмори 20 минути.

4.Работната површина намастете ја, па секоја „пита“ тесто разтегнете ја постепено со рацете. Треба да добиете голема и многу тенка кора. Краевите кои вообичаено остануваат подебели отсечете ги со нож и отстранете ги.

5.Едната страна преклопете ја 10-15 см, намастете ја целата површина и распоредете надолжно од филот. Преклопете и полека со поттурнување свиткајте ролат. не го гмечете за да остане воздушест.

6.Ролатот пресечете го на половина. Постапката повторете ја и со преостанатите теста, а ролатите наредете ги во намастен плех.

7.Печете ја питата во загреана рерна на 180 степени околу 45 минути. Постапката погледнете ја ОВДЕ.