Home предјадење Ова е омилениот начин на ќерка ми за декорација на јајца…ВЕЛИГДЕНСКИ ЛАЛИЊА,...

Ова е омилениот начин на ќерка ми за декорација на јајца…ВЕЛИГДЕНСКИ ЛАЛИЊА, декорација која ќе ве восхити!

Ова е омилениот начин на ќерка ми за декорација на јајца…ВЕЛИГДЕНСКИ ЛАЛИЊА, декорација која ќе ве восхити!

Ова е омилениот начин на мојата ќерка да ги подготви варените јајца за Велигден, а со нејзина дозвола, го споделувам рецептот со вас, пишува НМД.

Овие прекрасни лалиња од јајца не само што се вкусни, туку и вистинска декорација за празничната трпеза.

Лесно се прават, а крајниот резултат е толку шармантен што ќе ви биде жал да ги јадете – иако верувајте, вкусот е неодолив!

Прочитајте го рецептот, следете ги чекорите и изненадете ги вашите гости со ова мало ремек-дело. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 7 јајца
– 9 морски стапчиња (или рендана шунка, туна од конзерва, или друга риба по ваш избор)
– 200 г крем сирење
– 1 мала лажичка мелен црн пипер (или по вкус)
– 1 лажичка сол
– Малку кари зачин (по желба)
– Дршки од млад кромид (или млад лук) за декорација
– По желба: малку мајонез, магдонос или власец за дополнителна декорација
– НМД

ПОСТАПКАТА од оригиналниот архивски текст можете да го прочитате ОВДЕ:

Мојата снаа секогаш за Велигден вари 7 јајца а потоа прави нешто уникатно – мора да го видите

Ставете ги јајцата (на собна температура) во тенџере со вода, додајте малку сол и сода бикарбона. Откако водата ќе зоврие, варете ги 10 минути за да бидат тврдо варени.

Потоа веднаш прелијте ги со ладна вода за да се оладат и полесно да се лупат. Излупете ги внимателно.

Со остар нож, на едниот крај од секое јајце направете засек во форма на крст.

Засекот треба да биде доволно голем за да можете внимателно да ја извадите жолчката без да ја оштетите белката.

Ова е најделикатниот дел од постапката, па бидете трпеливи. Извадете ги жолчките и ставете ги во посебен сад.

Во длабок сад изрендајте ги морските стапчиња (или другата состојка што сте ја одбрале).

Додајте ги изренданите жолчки, крем сирењето, солта, црниот пипер и кари зачинот (по желба).

Добро измешајте сè додека да добиете хомогена смеса. Ако сакате, може да додадете малку мајонез за дополнителен вкус.

Префрлете го филот во слаткарски шприц. Наполнете ги белките преку засекот со филот, така што да добиете форма на цветни ливчиња.

Со пластична цевка за сок направете мало вдлабнување на долниот дел од јајцето (спротивно од засекот).

Во вдлабнувањето ставете дршка од млад кромид (или млад лук) за да наликува на стебленце на лале. Повторете го ова за сите јајца.

Дополнително украсете со листови од магдонос или власец за да изгледаат уште поприродно.

Вашите велигденски лалиња од варени јајца се готови! Сервирајте ги на празничната трпеза и уживајте во комплиментите од гостите.

Овие лалиња се совршен спој на вкус и креативност – идеални за секоја празнична пригода! Пробајте и уживајте! 🌷