Home Десерти Нов рецепт за ТРИЛЕЧЕ СО ПЛАЗМА, десерт што се топи во уста…

Нов рецепт за ТРИЛЕЧЕ СО ПЛАЗМА, десерт што се топи во уста…

Трилече со плазма и лешник

Трилечето со плазма и лешник е десерт што го спојува кремастиот вкус на млечниот прелив со богатите ароми на лешник и плазма бисквити, заокружени со слатка карамела.

Овој рецепт ќе ви овозможи да подготвите колач со неодолив вкус и текстура, совршен за посебни пригоди или едноставно за уживање во домашна атмосфера, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За тестото:
6 јајца
200 г шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка прашок за печиво
50 г мелена плазма
50 г мелени лешници
150 г гриз
150 г брашно
НМД

За прелив:
1 литар млеко
1 литар слатка павлака

За завршница:
300 г растопена карамела

Постапка:

1. Во сад за матење, изматете ги белките со прстофат сол додека не добиете цврста пена.

Постепено додавајте го шеќерот, продолжувајќи со матење, а потоа додајте ги жолчките една по една, мешајќи додека смесата не стане хомогена.

2. Во добиената смеса внимателно додајте ги мелената плазма, мелените лешници, гризот, брашното, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер. Мешајте со шпатула или лажица со нежни движења за да се соедини смесата.

3. Префрлете ја смесата во плех обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути или додека рабовите на колачот не почнат да се одделуваат од плехот.

Проверете ја готовноста со чепкалка – ако излезе сува, колачот е печен.

4. Откако колачот ќе се излади, извадете го од плехот и отстранете ја хартијата за печење.

Во плехот истурете половина литар слатка павлака, па вратете го колачот во плехот, превртувајќи го од другата страна.

Избодете го колачот со чепкалка на повеќе места за да може подобро да го впие преливот. Потоа, прелијте го со преостанатата половина литар слатка павлака и литар млеко.

5. Оставете го колачот да го впие преливот. Кога течноста целосно ќе се апсорбира, премачкајте го со растопена карамела, внимавајќи таа да не е премногу течна или топла.

6. Ставете го колачот во фрижидер да се лади неколку часа. За најдобар вкус, оставете го да отстои подолго време, бидејќи колачот станува повкусен со текот на времето поради целосното впивање на преливот.

Овој десерт е идеален за уживање во секое време, а неговата кремаста текстура и богат вкус сигурно ќе ги воодушеви сите љубители на слатки. Рецепт на САЊА.