Иако е логично да се помисли дека тоалетите се најголемо легло на бактерии во рестораните, многумина не се ни сомневаат дека највалканите работи се наоѓаат токму на масата.

Резултатите од истражувањето на сајтот Consumer Safety покажале дека на прво место по количина на нечистотија во угостителските објекти се наоѓа менито, кој просечно содржи околу 185.000 бактерии, што е 100 пати повеќе од бројот кој го содржи даската на ВЦ шолјата.

Кажи збогум на болка во зглобовите. Ратко Павловски ја покажува тајната и начино

Кажи збогум на болка во зглобовите. Ратко Павловски ја покажува тајната и начино

Габичките на стопала и нокти: како можете да се избавите од неа!

Кажи збогум на болка во зглобовите. Ратко Павловски ја покажува тајната и начино

Како да ја зголемите големината на градите за два броја!

Колку поголем – толку подобар: историјата на огромниот…

Второто место му припаднало на биберникот (11.600 бактерии), кој честопати се прескокнува при чистењето, или само се пребришува за да изгледа чисто, додека микроорганизмите и натаму остануваат на него.

Истото важи за сите садови кои содржат сол, шеќер, масло и киселина, односно сите предмети кои преминуваат од рака во рака.

Интересен е податокот дека родителите најчесто ги забавуваат своите деца со коларниците и биберниците, а на нив освен бактерии се пронајдени и траги од плунка, храна и се’ останато што може да се најде на (валканите) детски раце.

Одредена количина на фекални бактерии исто така е пронајдена и на парчињата лимон и коцките мраз.