НАДВОР Е МНОГУ ТОПЛО: Еве што треба да прават оние со висок, а што, оние со низок притисок

Што никако не смеете да правите ако имате висок, а што ако имате низок притисок: Лекар објасни зошто разликата е значајна, добро е да прочитате, овојпат даде интерсени податоци, пишува НМД.мк

Како треба да се однесувате кога надвор е многу топло, како да спречите несвестица, особено ако имате висок или низок кр-вен притисок, објасни интернистот д-р Игор Димитријев.

Брзата помош има сè повеќе работа, затоа што на улиците, но и во своите домови домови граѓаните сè почесто се онесвес-туваат поради наглиот пораст на температурите.

Како да се пре-живеат високите температури и како да се подготвиме за таквите екстрем-ни услови, објасни интернистот и помошник директор на Здравствениот дом Палилула, д-р Игор Димитријев.

Зошто луѓето се онес вестуваат?

„Главниот проблем се ненадејните промени и многу високите надворешни температури во последните денови, кои одат над 37 степени. Таквите промени ние ги нарекуваме топлински бранови, поради кои доаѓа и до сончаница.

Директното изложување на главата и вратот на сонце доведува до формирање на изго-реници, што се манифестира со главоболки, чувство на га-дење, мач-нина, по-враќање, а исто така може да доведе и до зголемување на телесната температура.

Во такви ситуации, многу е важно брзо да се реагира – откопчајте се, отстранете колку можете повеќе слоеви алишта, пијте течности бидејќи се јавува дехидрираност… “, посочува лекарот и додава дека е важно, покрај вода, да се внесуваат и течности кои содржат електролити, натриум, хлор…како што е супата, на пример, пишува НМД.мк

„К олапс и топлотен у дар се јавуваат кога луѓето остануваат во затворени простории каде што нема разладување и температурите се доста високи“, напомена д-р Игор.

Кога долго време сме изложени на високи температури, кр-вниот притисок се дестабилизира. Хипертензијата е една од најчестите болести не само тука, туку и во целиот свет, па како би треба да се однесуваат луѓето кои стра-даат од оваа болест во услови на екс-тремна топлина?

„Луѓето со висок кр-вен притисок не треба да пијат премногу течност. Не им се препорачува да излегуваат надвор, како и на ризич-ните групи, како што се бремени жени, доилки, стари лица … Во периодот од 10 до 16, 17 часот не треба да излегуваат надвор затоа што тогаш сонцето е најсилно“.

А што е со оние кои имаат низок к рвен притисок?

„Тие се особено изложени. Поради дехидрација, минутниот волумен, односно нивото на течност во телото, се намалува. Течноста и електролитите се губат при потење и пад на кр-вниот притисок.

Таквите лица треба да внесуваат доволно течности. Што значи тоа? Чаша вода на секои половина час до 45 минути, што е приближно два литра течност. Кога станува збор за лице со висок кр-вен притисок, тогаш количината е помала, односно лицето треба да внесе до еден литар и половина течност, бидејќи се губи преку потењето во текот на денот“, објасни докторот.

Исто така, преминот од загреани во ладни простории, тој ненадеен премин е особено опа-сен за луѓето кои имаат кардиоваскуларни или церебрални заболувања.

Претходна статијаНАЈЗДРАВ ЗЕЛЕНЧУК ВО СВЕТОТ: Ретко кој го јаде, а лекува многу болести
Следна статијаОСВЕЖИТЕЛНА ТОРТА ОД ТИКВИЧКИ: Ја јадам цело лето, ем не добивам ниту грам, ем ми е многу вкусна