Најчеста причина за торакална б олка е воспаление на мускулите или меките ткива на торакалниот ‘рбет. Ова воспаление може да се појави поради повеќе причини: ненадејно станување или истегнување, седејќи или стоејќи во свиткана положба повеќе време најчесто при лоша положба на спиење, воспаление на околните мускули…
Пред неколку месеци, кардиологот Хаџи-Тановиќ во една утринската програма откри кои се трите најчести симптоми на ангина пекторис и зошто понекогаш се чувствуваме како да нè б оли срцето. Д-р Вишеслав Хаџи Тановиќ го советува следново:
–Секое утро одвојте 10-15 минути за вежбање пред отворен прозорец – нагласи тој во утринската програма и советува да се прават вежби за истегнување или одење, пешачење за здраво срце.
–Така се става во функција кардиоваскуларниот систем – вели докторот и наведува дека голем проблем е што цели семејства, дури и кога одат на пат, некаде во природа, наместо да шетаат и да се движат, се собираат околу маса за јадење надвор, „на свеж воздух“.
-Кога јадете, го преоптоварувате кардиоваскуларниот систем. Значи, движете се. Уживајте во природата, таа е најдобрата превенција и лек за сите болести, – советува докторот и апелира луѓето повеќе да се движат за да го зачуваат здравјето на срцето.
И дали б оли срцето? Често се случува нешто да нè б оли во пределот на градниот кош од левата страна, па велиме дека не „б оли срцето“, иако веќе подолго време слушаме дека овој мускул не може да б оли.
-Имате и бели дробови во гра-дите, имате низа други орга-ни кои можат да бидат пов-редени. Тоа може да биде воспаление на мускулите, може да биде проблем со ‘рбетот… Како може некој да знае дека има проблем со срцето: тоа е б олка во гpaдната коска во вид на контракции (гpчеви).
Кога личноста понекогаш станува бледа и ако б олката трае подолго од пет минути, тоа најверојатно значи дека некое лице има ангина пекторис. Ангина пекторис е стеснување на кр-вните садови на срцето кои го намалуваат капацитетот на протокот на кислород, срцевиот мускул реагира со б олка и предyпредува – направи нешто, оди на кардиолог.
Понатаму, ние кардиолозите можеме да утврдиме дали некој е кардио болен или не, дали таа б олка е мускулен проблем или нешто друго, или се работи за срцето – изјави докторот. Зошто се случува да не б олат гра-дите кога е ладно и дали оваа состојба е опа-сна, доктор Вишеслав вели дека оваа cензација е поврзана со проблеми со срцето.
„Седите во соба, на 25 степени. Излегувате на студ до нула степени, тој што има проблеми со срцето чувствува б олка во пределот на гpaдниот кош, мора да застане, не може понатаму. Истото важи и за напор.

Одиш по угорница, ти се cтега во гра-дите, не можеш понатаму… Задолжително одиш на кардиолог да видиш дали е ангина пекторис и дали пациентот е „кандидат“ за стент или бајпас“, посочува д-р Хаџи Тановиќ.