Брза пита со урда што се топи во уста
Оваа брза и вкусна пита со урда е идеален избор за секој што сака да подготви нешто вкусно и здраво за само неколку минути.
Со малку тесто и многу богат фил, оваа пита е полесна и побрза за подготовка од класичните рецепти, а вкусот е толку нежен што буквално се топи во уста.
Совршена за појадок, ужина или вечера, оваа пита ќе стане омилена за целото семејство, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 3 јајца
– 2 лажички шеќер
– ½ лажичка сол
– 200 мл јогурт или кефир
– 5 лажици растително масло
– 80 г брашно
– 1 лажичка прашок за печиво
– 250 г урда
– 1 прстофат сол
– 2 лажици сушен кромид
– 1 лажица сушен копар (по желба)
– 1 лажица сушени провансалски зачини (по желба)
– сусам за декорација (по желба)
– НМД
ПОСТАПКА:
1. Загрејте ја рерната на 200°C (390°F). Подгответе калап со дијаметар од 25 cm, намачкајте го со растително масло и оставете го на страна.
2. Во длабок сад, изматете ги јајцата со 2 лажички шеќер и ½ лажичка сол додека смесата стане хомогена.
3. Додајте 200 мл јогурт или кефир и продолжете да мешате до целосно соединување.
4. Вклучете 5 лажици растително масло и повторно измешајте.
5. Просејте 80 г брашно заедно со 1 лажичка прашок за печиво преку сито во садот со течната смеса. Мешајте додека добиете мазно тесто без грутчиња.
6. Во посебен сад, со виљушка изгмечете 250 г урда. Додајте прстофат сол или по вкус, 2 лажици сув кромид, 1 лажица сув копар и 1 лажица мешани зачини (по желба). Добро измешајте за да се соединат состојките.
7. Истурете половина од тестото во подготвениот калап и печете во загреаната рерна 10 минути.
8. Извадете го калапот од рерната, рамномерно распоредете го филот од урда врз делумно испеченото тесто, а потоа прелијте ја преостанатата половина од тестото врз филот.
9. Вратете го калапот во рерната и печете уште 15-20 минути на 200°C, додека питата добие златно-кафеава боја. Времето на печење може да варира во зависност од рерната.
10. По желба, пред печење посипете ја питата со сусам за декорација.
11. Оставете ја питата малку да се излади пред да ја исечете. Сервирајте ја топла или на собна температура.
Добар апетит!
Оваа пита е одличен избор за брз и здрав појадок што ќе го воодушеви секој што ќе го проба. Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ