Home Торта Сочна ГРИЗЕЛА ТОРТА со ореви, елегантна и многу вкусна…

Сочна ГРИЗЕЛА ТОРТА со ореви, елегантна и многу вкусна…

Сочна Гизела торта со ореви и цитрус

Оваа елегантна торта, инспирирана од профилот „Кремасти ужитак“ на Инстаграм, е вистинска симфонија на вкусови, каде што богатството на оревите се спојува со свежината на цитрусите.

Совршена за свечени пригоди или за уживање во посебни моменти, оваа торта ќе ги воодушеви вашите гости со својата кремаста текстура и балансиран вкус, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 8 јајца
– 4 жолчки
– 450 г шеќер
– 100 мл сок од портокал
– 50 мл сок од лимон
– 300 г ореви
– 8 лажици брашно
– 360 г путер
– 1/2 лажичка сок од лимон (за белките)
– рендана кора од 1 лимон
– рендана кора од 1 портокал
– 1 лажица сок од лимон (за сирупот за жолтиот фил)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Загрејте ја рерната на 180 °C. Распоредете 300 г ореви на плех и печете ги околу 10 минути. Оставете ги да се изладат, а потоа сомелете ги.

2. Зголемете ја температурата на рерната на 200 °C за подготовка на корите. Во чист сад, изматете 4 белки со 2 лажици шеќер и 1/2 лажичка сок од лимон до цврсти врвови.

Во друг сад, изматете 4 жолчки со 2 лажици шеќер до кремаста смеса. Нежно соединете ги белките и жолчките со шпатула.

3. Во смесата додајте 4 лажици брашно и внимателно измешајте. Намалете ја температурата на рерната на 150 °C.

Истурете ја смесата во калап со пречник од 23 см и печете 20 минути. Оставете ја кората да се излади. Повторете ја постапката за да испечете уште една кора.

4. За филот со ореви, во тенџере ставете 200 г шеќер, 50 мл сок од лимон и 50 мл сок од портокал. Оставете да зоврие, варете 1 минута, па тргнете од оган.

Во мелените ореви додајте рендана кора од лимон и портокал, а потоа истурете го врелиот сируп. Измешајте и оставете да се излади.

5. За жолтиот фил, во тенџере ставете 150 г шеќер, 1 лажица сок од лимон и 50 мл сок од портокал. Варете на средна температура околу 10 минути додека не се згусне.

Во меѓувреме, во сад над пареа изматете 4 жолчки со 2 лажици шеќер. Постепено, во тенок млаз, додајте го згуснатиот сируп, мешајќи постојано со миксер.

Варете уште 5 минути на пареа, мешајќи, па оставете да се излади.

6. Изматете 200 г путер до кремаста текстура и соединете го со оладениот фил со ореви. Во друг сад, изматете 160 г путер и соединете го со оладениот жолт фил.

7. Секоја кора пресечете ја на два дела за да добиете вкупно 4 кори. Попрскајте ја секоја кора со малку сок од портокал.

На првата кора нанесете 1/4 од жолтиот фил, а потоа 1/5 од филот со ореви.

Поставете ја втората кора и продолжете со редење на истиот начин за сите кори, завршувајќи со последната кора.

8. Премачкајте ја целата торта со преостанатиот фил со ореви, а потоа со жолтиот фил. Оставете ја тортата во фрижидер неколку часа за да се стегне.

9. Пред сервирање, украсете ја тортата со преостанатиот жолт фил по ваша желба.

Оваа сочна Гизела торта е готова да ги воодушеви сите со својата богата арома и кремаста текстура. Уживајте во секој залак! Видео прилогот погледнете го ОВДЕ: