Home предјадење Редена салата „Афонја“ со пилешко месо, варени јајца, кисели краставички…

Редена салата „Афонја“ со пилешко месо, варени јајца, кисели краставички…

Салата „Афонја“ – тајно оpyжје за секоја празнична трпеза

Оваа извонредна слоевита салата со деликатен вкус на чаден кашкавал, пикантност од кисели моркови и нежна кремозност од сос со лук е вистинска сензација која ретко кој ја познава.

Кога ќе ја пробате, ќе сфатите зошто многумина го чуваат рецептот како најголема тајна – едноставно е премногу добра за да се споделува така лесно, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

300 г варено пилешко бело месо
4 тврдо варени јајца
1-2 средно големи кисели краставици
120 г кисели моркови (или варени)
120 г рендан кашкавал (пожелно да биде димен)
3 лажици кисела павлака
2 лажици растително масло
по ½ лажичка сол и црн пипер
1 лажичка сенф
1 чешне лук
НМД

Постапка:

1. Вареното месо рачно го расцепете на ситни парченца (влакна) и го ставете во сад за салата како прв слој.

2. Од тврдо варените јајца внимателно одделете ги белките од жолчките. Две жолчки ставете ги во мала чинија за подготовка на сосот (преостанатите две жолчки ќе се користат за декорација).

3. Приготвување на сосот: Во чинијата испасирајте ги двете жолчки со виљушка, додајте ½ лажичка сол, ½ лажичка свежо мелен црн пипер, 1 лажичка сенф, 1 ситно рендано чешне лук, 2 лажици масло и 3 лаици павлака и убаво измешајте додека сосот стане сосема кремав и сјаен.

4. Речиси половината од готовиот сос рамномерно распределете го преку пилешкото филе.

5. Белките од јајцата ситно изрендајте ги директно врз сосот и формирајте втор слој.

6. Киселите краставици изрендајте ги како трет слој.

7. Преку краставиците нанесете го речиси половина од сосот.

8. Моркови малку ги исцедете од вишокот течност (ако е потребно), изрендајте ги и распоредете како следен слој. Врз нив распоредете го остатокот од сосот.

9. Кашкавалот изрендајте го на ситно ренде и со него целосно покријте ја салатата – тој ќе даде прекрасна арома и златна кора.

10. На крај, преостанатите две жолчки изрендајте ги на ситно ренде и нежно посипете ги по површината за убав жолт акцент.

11. Покријте ја салатата со проѕирна фолија и оставете ја во фрижидер минимум 2-3 часа, а најдобро преку ноќ, за убаво да се стегне и вкусовите да се соединат.

Пред сервирање нежно црпете или сечете ја како торта и послужете – изгледа спектакуларно и има вкус кој остава без здив.

Дали ќе ја пробате? Верувајте, ќе стане вашата тајна ѕвезда на секој празник. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: