Мозочниот удар е болест која секоја година одзема голем број животи кај нас, но и во светот. Најчесто се јавува поради прекин на дотокот на крв во мозокот, односно станува збор за исхемичен мозочен удар, додека поретка причина е прскање на крвен сад.

Дополнителен проблем деновиве се високите температури кои го намалуваат дотокот на крв во мозокот, па опасноста е поголема.

Д-р Велибор Јолиќ, невролог во специјалната болница „Свети Сава“ за РТС изјави дека бројот на мозочни удари во овие топли денови не се зголемил, инциденцата била дури и малку помала во споредба со зимскиот период.

„Секако, тоа не значи дека луѓето немаат тегоби. Имаме голем број прегледи поради некои општи симптоми – слабост, малаксаност, нестабилност, вртоглавица, исцрпеност, одредена вкочанетост придружена со зголемена психолошка напнатост.

Значи, мораме да направиме разлика помеѓу тоа што всушност е мозочен удар и кои се некои објективни нарушувања што луѓето ги чувствуваат кога е толку топло“, додава д-р Јолиќ.

На вака високи температури, хроничните пациенти се секогаш најранливи, посочува неврологот, а најголем ризик се пациентите кои преживеале мозочен удар, бидејќи имаат повеќе фактори на ризик и немаат толку добра способност да се прилагодат на неповолните временски услови.

Исто така, во последните десет години е забележлив тренд дека значително е зголемен бројот на лица до 50 години кои имаат мозочен удар, истакнува д-р Јолиќ.

„Поединечно, кај помладите најчеста причина за мозочен удар е повреда на крвните садови.

Ние тоа го нарекуваме дисекција, тоа е некакво раслојување на крвниот сад при некои нефизиолошки, несоодветни, грчеви движења на вратот, од сообраќајни незгоди до некои груби хиропрактичари, до некое прилагодување на атласот и аксисот (вратни прешлени), до некое прекумерно истегнување на вратот“, објаснува неврологот.

Драматичните промени во животниот стил, како што се промените во исхраната, помалото движење и нездравите навики, се исто така фактор на ризик.

Како да ги препознаете симптомите на мозочен удар

При мозочен удар за дел од секунда излегува од игра некоја важна функција на организмот, нагласува неврологот.

Најчесто тоа е ослабена една страна од телото, лева или десна, потоа изменета сензација на едната страна од телото, целосно губење на осетот, вкочанетост, како да немаме една страна од телото. Се јавува проблем со говорот или неразбирањето на говорот.

„Можеби мозочниот удар е итен случај и има специфичен третман во Специјалната болница „Свети Сава“ каде што последниве петнаесет години се применува специфичен третман за мозочен удар кој е поуспешен доколку пациентот дојде што поскоро. “, вели д-р Велибор Јолиќ, невролог во Специјалната болница „Свети Сава“.