Изобилува со витамини, минерали, го зајакнува имунитетот, го штити срцето

Тиквичките ја подобруваат функцијата и концентрацијата на мозокот, ги смируваат нер-вите и ги зајакнуваат, ја с тимулираат работата на цревата, го зајакнуваат црниот дроб и му помагаат при деток.сикација, но тоа не е сè кога говориме за нивните лековити својства. Нутриционистите со право го класифицираат овој зеленчук како најкорисен зеленчук за организмот.

Shutterstock

Поради широката примена во готвењето, одличниот вкус, ниската калорична вредност и поволното влијание врз здравјето, тиквичките со текот на времето станаа омилено јадење на многу кујни. Овој сочен и лесен зеленчук е идеален за јадење во текот на летото, бидејќи содржи висок процент на вода, дури 93%.

Зошто е добро да се јадат тиквички? Тие содржат многу витамини, минерали, особено високо ниво на витамин Ц, калиум, калциум, фосфор и селен.

Кората на тиквичките содржи големи количини на магнезиум и каротеноиди. Покрај тоа, тиквичките го активираат метаболизмот на клетките, ги снабдуваат со драгоцени хранливи состојки и ни ја одржуваат т елесната т ежина, односно ни помагаат да останеме в итки.

Горчливите материи се важни и кај тиквичките, бидејќи ја стимулираат работата на цревата, го зајакнуваат црниот дроб и му помагаат при деток.сикација. Кон.сумирањето тиквички ја подобрува функцијата и концентрацијата на мозокот, тиквичките ги смируваат нер.вите и ги зајакнуваат, а со тоа помагаат полесно справување со ст.ресот.

Антиоксидантите, витаминот Ц, бета-каротенот и фолната киселина во тиквичките можат да го намалат нивото на холестерол во кр-вта.

Тие исто така, влијаат врз здравјето на срцето. Тиквичките го подобруваат варењето на протеините. Затоа е важно да ги јадете во комбинација со месо и риба, колку што можете почесто.

Тиквичките лесно успеваат, а најмногу им одговара исончана, плодна и хумусна почва. Мај е почеток на сезоната на тиквички, која трае до јули, а со редовната берба се поттикнува формирање на нови цветови и оп лодување, со што се зголемува приносот.

Тиквичките припаѓаат на видот Cucurbitaceae, а во ботаничка смисла тие се сметаат за овошје. Се карактеризираат со долгнавеста форма и зелена кора, поради што многу личат на краставици. Плодот е богат со хранливи материи, така што тие треба почесто да бидат вклучени во нашето мени.

Повеќето хранливи материи, како што се витамините Б и Ц, се наоѓаат во кората, па затоа не е препорачливо да ги лупиме пред да се подготват оброците. Покрај кулинарските вредности тиквичките имаат и значајни здравствени ефекти.

Поволно делуваат на системот за дигестија и регулација на варењето на храната, помагаат во диети и се добри за губење на в ишокот к илограми. Покрај ова се познати и како чувари на простатата и имаат ефект на намалување на кр-вниот притисок.

Тиквичката е едногодишно растение кое потекнува од И ндија и еден од видовите на тикви кои успеваат на нашите простори. Особено во овој период во продавниците и на пазарите може да најдете тиквички со различна г олемина и достапна ц ена.

За да успеат потребна им е температура над 10 степени и често наводнување. Доколку пло-дот дојде во допир со земјата може да з аболи од различни б олести. Тоа што ја прави поразлична од вообичаените тикви е издолженоста на плодот и светло зелената боја на нежната кора. Таа е многу нежно, но извонредно корисно растение.

Начин на употреба

Иако многумина ја кон.сумираат пржена, тиквичката е најдобро да се јаде сирова во салати или варена, по можност без да се излупи кората. Така ќе ги задржите нејзините благотворни состојки, особено растителните влакна кои најмногу ги има во кората. Тиквичката не смее да се чува повеќе од 48 часа во фрижидер, бидејќи ги губи своите хранливи вредности.

pixabay.com

Сокот од тиквичката се користи како ефикасен лек за превенција и б орба со кан-церогените заболувања поради присуството на фитонутритиенти. За оние кои сакаат да ја намалат својата т елесна т ежина и да постигнат добра ф орма на своето тело, тиквичката е одличен избор.

pixabay.com