Тој никогаш не ја варосува куќата и не троши на огревно дрво…Миливој ја изградил својата куќа на многу интересен начин поради што го привлече вниманието на јавноста од целиот регион.

Куќата делува раскошно како однадвор, така и однатре, но не привлекува ниту глодари, ниту инсекти и не може да се запали!

НОВИ САД – Наизглед обична станбена зграда, сепак, семејната куќа на Новсадскиот пензионер Милиовој Пејин е изградена од еколошки и енергетски ефикасни материјали, само темелот и столбовите се од армиран бетон, како што мора да биде според прописите.

„Основните материјали што влегуваат во оваа куќа се трска, слама, жива вар и кал. Без цемент и без железо.

Всушност, ги има во темелите, но бев принуден да прифатам“, објаснува новосадскиот пензионер и сопственик на куќа Миливој Пејин.

Најголема предност на куќата се ѕидовите кои се исполнети со енергетски ефикасни блокови од пресувана слама, а на пример во градбата се користени 500 такви блокови кои вредат само 50 динари по парче, вели пензионерот Миливоје за РТВ. сега повеќе од една деценија.

Не грее ни на нула и никогаш не варосува!

Пензионерот од Нови Сад тогаш сеел пченица, па имал повеќе од доволно стрништа, што значи дека куќата излегла уште поевтина.

Кога надвор е минус 5-6, во куќата без греење е 11-12 степени, а во подрумот е уште потопло.

Кога, вели, ќе се вклучат бојлерот, шпоретот и телевизорот, кои исто така испуштаат топлина, температурата се зголемува до онаа која му е пријатна на телото.

Миливоје раскажал дека никогаш не варосува, туку за минута ја отстранува дамката од ѕидот со шмиргла. А заштедата за греење е неверојатна.

„Сите ѕидови од внатрешната страна беа испрскани со жива вар, а исто така беше машински вметнат во балите од слама.

Варта е навлезена 6 сантиметри во балата и сега не можете ни со чекани да го скршите бидејќи е тврд како карпа. Не можеш ни шајка да забиеш“, објаснува Пејин.

Инаку, експертите велат дека научно е докажано дека коцките од слама, измешани со вар и кал, не привлекуваат глодари и инсекти и не можат да се запалат.

Полињата во Војводина изобилуваат со добри изолатори како слама и жолта глина, нашите предци ги користеле за градба со децении, но сепак ние се свртевме кон помалку ефикасни современи материјали.

„Мислам дека доаѓа нова ревизија, кога повторно ќе почнеме да ги користиме оние класични материјали кои имаат не само еколошка, туку и здравствена предност“, рече проф. д-р Слободан Крњетин од Факултетот за технички науки во Нови Сад.

Кај нас, освен предрасудите на луѓето, недостигаат и познавања на проектантите и изведувачите за изградба на куќи од слама и слични материјали, а недостига и стандардизација на овој вид градба, како што постои за пример во Франција или Нов Зеланд.

Деценија подоцна, Миливоје има патент!

90-годишникот измислил патент за заштеда на енергија и бојлер. „Спроводник за електричен грејач 3.6“ може да го загрее просторот на едноиполсобен стан од 50 квадратни метри. Неговата максимална потрошувачка е 22 киловати за 24 часа.

Електричниот грејач за загревање на воздухот со директна контрола на температурата на грејачот, кој троши помалку струја за загревање на воздухот во просторијата во споредба со конвенционалните греалки, е патентиран изум на Миливој Пејин, пензиониран сообраќаен инженер и пронаоѓач од Нови Сад, објави Политика.

Целата оваа приказна за пронајдокот е дотолку поинтересна ако се знае дека зад патентот стои деведесетгодишен старец кој пензионерските денови ги поминува во добро изолирана викендичка од слама и кал во Сремска Каменица. Куќата можете да ја погледнете ОВДЕ: