Милан Ѓорѓевиќ, келнер во познатата кафеана Оаза во Бујановац, оваа година секако е херој и симбол на чесноста.

Расчистувајќи ја масата откако гостите платиле и си заминале, во сепарето на првиот ден од февруари пронашол паричник со лични документи и 970 евра.

– Го ставив паричникот во шанкот. По час-два дојде човек да праша дали можеби сме нашле паричник – вели Милан за Бујановачко.

Тој е типична виенска школа на келнери која отстапува од локалното опкружување, со машна и манири, кои не чекаат да нарачате пијалак туку го полеваат каде што треба, тивко и ненаметливо.

Кога гостинот се вратил по паричникот, немал дилема:

– Не беше сигурен каде го изгубил паричникот, па дојде кај нас да праша. Секако дека веднаш му го вратив паричникот – вели Милан.

Останатите биле зачудени од однесувањето на сопственикот, бидејќи не покажал радост ниту благодарност, па како што велат, не се понудил да го почести Милан ниту едно кафе за стореното добро дело.

Не му е жал што сопственикот на парите не го почастил со кафе, а камоли со пари.

– Не ми треба туѓо – скромен е Милан.

Тој вели дека ова не му е прв сличен случај во неговата 16-годишна кариера како келнер.

– Се случи пред неколку години во друг локал каде што работев, гостин да заборави чанта со 4.000 евра, која уредно му ја вратив следниот ден. Во кафеаната наоѓав и мобилни телефони, документи, картички и секогаш ги враќав.

Никој никогаш не ми купил ниту кафе, но не се каам. Она што го наоѓам не е мое и не ми треба, исто како што не ми треба некој да ме почести поради чесноста и, во крајна линија, тоа е граѓанска должност – искрено одговорил Милан.