Нервните канали се разгрануваат од ‘рбетот кон другите органи, заедно со импулсите кои се пренесуваат во двете насоки. Ако нешто ја ремети функцијата на органите, таа информација природно се пренесува низ нервните канали и б олката се манифестира во ‘рбетот.

Класичната медицина се фокусира на лекување на пореметувањето на индивидуалните органи, додека специјалистите на алтернативната, се определуваат за лекување на целото тело. Ако го слушате вашето тело внимателно, може да забележите сигнали за развој на некоја болест долго пред појавата на карактеристичните симптоми.

Б олката во мускулите предупредува на разни болести: Што значи кога ве боли раката, ногата или коленото?

Лекарите кои работат со новата техника на кинезиологија објаснуваат дека во секоја секунда, мозокот прима илјадници сигнали од секој мускул. Ги анализира неговата моментна состојба (флексија-екстензија), степенот на истегнување и отпорот. Ако група мускули се ослабени подолго време, постои општа нерамнотежа во телото.

Другите мускули понапрегнато работат, бидејќи се обидуваат да ги заменат ослабените мускулни влакна на спротивната страна од телото, што предизвикува преголем напор. Промената на мускулниот тонус испраќа сигнал до мозокот за постоење на некој здравствен проблем.

Лекарот физијатар може да ги идентификува најслабите групи мускули и да анализира кои органи се наоѓаат во нивна близина и што влијаело врз намалувањето на нивната функција. Тој исто така, може да оцени како тие реагираат на зголемен ст-рес, без разлика дали даваат отпор на надворешни влијанија.

Врската помеѓу мускулите и внатрешните органи

Во човечкото тело има илјадници мускули, од кои многу нервни завршетоци се поврзани со внатрешните органи. Кога ќе се појави хипертонус на некој мускул или мускулна група, обратете внимание на можните здравствени проблеми:

Ако имате слаби мускули на внатрешната страна на ногата, можни се проблеми со цревата, колитис или хроничен запек.

Рамните стапала укажуваат на слабост на мускулите на карлицата и нарушување на гени-талниот и уринарниот систем. Жените често имаат пролапс на матката и воспаление на јајцеводите.

Слабите мускули на грбот често се знак на стомачни заболувања, чир, гастритис и проблеми со варењето на храната. Слабите глутеални мускули (мускули на зад-никот) се јавуваат кај заболувања на бубрезите, јајниците, уринарниот систем и ерек-тилна дисфункција кај мажите.

Атонија или намален тонус на мускулниот трапез на грбот може да укажува на оштетување на срцето, на коронарните артерии, на бронхиите и на белите дробови. Ограничените движења на вратот се поврзани со синусите, со синузитис, тонзилитис и ринитис.

Кога срцето е ош-тетено ќе ве заб-оли 7. прешлен – органите се поврзани со ‘рбетот на следниот начин:

Нервните канали се разгрануваат од ‘рбетот кон другите органи, заедно со импулсите кои се пренесуваат во двете насоки. Ако нешто ја ремети функцијата на органите, таа информација природно се пренесува низ нервните канали и б олката се манифестира во ‘рбетот.

Класичната медицина се фокусира на лекување на пореметувањето на индивидуалните органи, додека специјалистите на алтернативната, се определуваат за лекување на целото тело.

Модерната наука ве советува да ги комбинирате обата системи и на тој начин е загарантиран резултатот, бидејќи честопати се случува б олката да мигрира и да ги збуни пациентите и лекарите. Еве на кој начин да препознаете во каква состојба ви се внатрешните органи гледајќи ја состојбата на ‘рбетот.

‘Рбетот е потпора на целиот организам и во него е сместен ‘рбетниот мозок. Нервните канали се разгрануваат од ‘рбетот кон другите органи, заедно со импулсите кои се пренесуваат во двете насоки. Ако постои нешто што ја попречува работата на органите, таа информација ќе се пренесе низ нервните канали и б олката ќе се манифестира во ‘рбетот.

И обратно – проблемите со ‘рбетниот столб влијаат врз работата на цели системи во телото кои се поврзани со него. Кога во телото започнува да се развива болест, мора да откриете на кој дел од ‘рбетот ќе се одрази таа болест.

За полесно да успеете во тоа, ви ја претставуваме врската на секој орган со ‘рбетните прешлени:

Цервикален дел од 1. до 6. прешлен

Се поврзува со слухот, видот, органите за говор и мозочната активност. Напнатост на мускулите во вратната регија предизвикува притисок врз корените на прешлените и може да предизвика главоболка, замаглен вид и други симптоми. Се препорачуваат вежби за опуштање на мускулите и зголемување на подвижноста на цервикалниот дел.

7.вратен прешлен и 1. до 3. торакален прешлен: Се поврзуваат за срцевата активност. Б олките во коренот на вратот може да укажуваат на пат олошки состојби со срцето, аритмија, ангина пекторис…

Од 1. до 4. торакален прешлен: Пат-ат горните екстремитети, рамењата, млечните жлезди, бронхиите.

Од 4. до 8. торакален прешлен

Одговорни за функциите на дигестивниот систем. Имајте во предвид дека б олката која се јавува во пределот на срцето, лесно може да се замени со б олка од акутен гастритис и обратно. Затоа, многу е важно да посетите лекар.

Од 9. до 12. торакален прешлен: Се поврзува со меѓуребрените мускули и уринарниот систем.

Горен дел на долниот дел од грбот (лумбален дел)

Се поврзува со дебелото црево, а честа б олка во лумбалниот дел обично е знак за воспление или дисбиоза на цревата, како и обратно. Редовните вежби за ‘рбет може да помогнат со овие состојби, особено со грчевите.

Долен дел од лумбална регија

Во овој дел импулсите доаѓаат од репро-дуктивниот систем. На пример, б олка во крајните прешлени може да укажува на остеохондроза и други пореметувања на коскеномускулниот систем, но и на гине-колошки проблеми.

МЕДОДИ НА ЛЕКУВАЊЕ ОД ИСТОКОТ

Веќе со векови кинеската медицина ја користи т.н.внатрешна поврзаност помеѓу ‘рбетот и внатрешните органи за лекување на најразлични болести.

Според нивното учење, одредени точки во близина на ‘рбетот, односно изложеност на истите преку масажа, акупресура, акупунктура или други техники, може да помогне да се активираат и да се излекуваат ош-тетените органи кои се поврзани со нив.

Исто така, кинеските лекари тврдат дека секој ст-рес кој телото ќе го прими, се шири низ целиот организам. Тие го сфатиле значењето и влијанието на одредени емоции врз здравјето на некој орган, како и степенот на ош-тетување кое може да го нанесе:

Tретиот торакален прешлен се поврзува со респираторните инфекции. Чувствата како што се тага, може да се наталожат на ова место и да предизвикаат проблеми со белите дробови… Четвртиот и петтиот торакален прешлен се поврзува со срцевата активност; агре-сијата и бе-сот најсилно влијаат врз работата на најважниот орган.

Деветтиот и десеттиот торакален прешлен се поврзани со црниот дроб и жолчната кеса, а овие органи најбрзо се уништуваат со б-ес и зл-оба или гн-ев заради сторена неправда. Вториот лумбален прешлен се однесува на активноста на бубрезите. Најмногу ги униш-тува стра-вот.

На Исток овие проблеми најчесто се решаваат со масажа, која финално може да го поправи комплетното здравје на ‘рбетот, внатрешните органи и нервниот систем.

Сепак, нагласуваат дека со масажа не може да се излекуваат сите акутни или хронични процеси, па советуваат првенствено посета и консултација за лекар, бидејќи масажата е контраиндицирана со некои состојби.

Посета на лекар исто така, се советува доколку имате константна б олка во ‘рбетот која не поминува, а не постои некоја логична причина како повреда или истегнување во тој предел.