Посни бомбици од смокви – секогаш ги правам за слава, заслужено едни од најдобрите ситни колачи

Фото и рецепт: Милица

Овие превкусни бомбици задолжително ги правам за слава, бидејќи заслужено се едни од најдобрите ситни колачи.

Потребни состојки:

500 г суви смокви
250 г шеќер во прав
2 портокали – рендани кора

за валкање:

2-3 реда рендано чоколадо или
малку шеќер кристал

Постапка:

Портокалите потопете ги во ладна вода со една лажица моркс асол и една лажица сода бикарбона. Оставете ги така да отстојат неколку часови, а потоа измијте ги под млаз студена вода.

Сувите смокви се малку потешки за мелење во блендер, па најдобро е да ги сомелите во машина за мелење месо.

Кога ќе ги сомелите или изблендате, додадете шеќер во прав и рендана кора од портокал.

Убаво измесете за да добиете изедначена смеса- тесто. Од тестото вадете топчиња и валкајте ги во рендано чоколадо или шеќер кристал или прелијте ги со топено чоколадо или карамел од шеќер.

Изладете ги пред послужување иако може и веднаш да се послужат. Редете ги во хартиени корпички.

Коментар на Спасена Пиперкоска:

”Во рецептот, сувите смокви сомелете ги во машина за мелење месо, притоа, додавајќи по малку презли за да се мелат полесно.”

Фото и рецепт: Милица

Loading...