Home Посно јадење ПОСНА МИМОЗА САЛАТА…Лесен и свеж празничен деликатес, може да се послужи и...

ПОСНА МИМОЗА САЛАТА…Лесен и свеж празничен деликатес, може да се послужи и како оброк…

ПОСНА МИМОЗА САЛАТА…Лесен и свеж празничен деликатес, може да се послужи и како оброк…

Оваа посна мимоза салата е идеален избор за сите оние кои сакаат да уживаат во вкусен и декоративен оброк, особено за време на пости или празнични пригоди, пишува НМД.

Со своите слоеви од зеленчук, туна и посен мајонез, оваа салата не само што е вкусна, туку и вистинска уметност на трпезата.

Подгответе ја со љубов и изненадете ги вашите најблиски со нејзиниот шарм! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (за 4-6 лица):

– 2 средни варени компири
– 3 варени или кисели моркови
– 6-7 кисели краставички
– 200 г варена пченка во зрно
– 180 г туна од конзерва (по можност во парчиња, исцедена од масло или саламура)
– 300 г посен мајонез
– 30 г сусам (по желба, за декорација)
– Сол и црн пипер по вкус
– НМД

Постапка:

– Компирите и морковите (ако не се кисели) сварете ги во посолена вода додека не омекнат, но не премногу за да не се распаднат.

Оставете ги да се изладат, па излупете ги и изрендајте ги на крупно ренде.

– Киселите краставички ситно исечкајте ги или изрендајте ги (малку исцедете ги низ раце).

– Исцедете ја туната од течноста и издробете ја со виљушка.

– Пченката исцедете ја добро ако е од конзерва или сварете ја ако е свежа.

– Земете транспарентен сад за сервирање за да се гледаат убавите слоеви на салатата.

– Првиот слој е од рендани компири – распоредете ги рамномерно, малку притиснете, посолете и намачкајте со тенок слој посен мајонез.

– Вториот слој е од рендани моркови, зачинете и повторно намачкајте со малку мајонез.

– Третиот слој е пченка, па намачкајте со мајонез.

– Четвртиот слој е туна, а потоа повторно малку мајонез и последниот слој е кисели краставички.

– На крај, премачкајте ја целата салата со преостанатиот посен мајонез и посипете ја со сусам за да наликува на цветови од мимоза, или пак креативно украсете по ваш вкус (можете да додадете и малку рендан морков за пожолта боја).

– Покријте ја салатата и оставете ја во фрижидер барем 1-2 часа пред сервирање за да се спојат вкусовите.

Сервирајте ја оваа посна мимоза салата со парче интегрален леб или како дел од празнична трпеза. Таа е одличен избор за сите пригоди, особено кога сакате да импресионирате со минимален труд!

Добар апетит! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: