Секоја година помеѓу 17 јули и 24 август, на Земјата се случува посебен метеоролошки феномен – Персеиди, кој е еден од најактивните метеорски дождови во близина на нашата галаксија. Овој феномен често остава впечаток на ѕвезди што паѓаат.

Највисокиот врв на активноста на Персеидите секогаш се случува околу 12 август, кога може да се очекуваат до 60 метеори на час.

Во 2023 година, врвот на Персеидите ќе се совпадне со тенката, опаѓачка Месечина, создавајќи релативно темна ноќ – идеални услови за набљудување на овој спектакл на небото.

Што се Персеидите?

Персеидите се метеорски дожд кој потекнува од кометата 109P или Свифт-Татл. На својот елипсовиден пат околу Сонцето, кометата губи честички и постепено се распаѓа, оставајќи зад себе облак од прашина и остатоци.

Во август, Земјата минува низ орбитата на кометата Свифт-Татл додека се движи околу Сонцето. Кога остатоците од оваа комета со голема брзина ја погодуваат Земјината атмосфера, предизвикуваат светли блесоци на воздушни молекули кои ни изгледаат како ѕвезди кои паѓаат.

Некои веруваат дека ако видат „ѕвезда што паѓа“ можат да помислат желба и дека ќе биде поголема веројатноста нивната желба да се оствари.

Според астрологијата, некои хороскопски знаци имаат причина да веруваат дека овој метеорски дожд ќе им ги исполни желбите, дури и ако не го гледаат небото.

Близнаци

Пред се, Близнаците се стремат кон леснотија. Како воздушен знак, тие сакаат слобода и не сакаат да се чувствуваат ограничени или оптоварени. Во последно време го чувствуваат товарот на обврските и судбината.

Персеидите ќе им помогнат да се ослободат од тој товар и ќе им овозможат да се опуштат и да се извлечат од сето тоа. Ова може да обезбеди храброст за иднината и да покаже дека еднаш постигнатиот успех може да се постигне повторно и повторно.

Вага

Персеидите на Вагата ќе ѝ го покажат излезот од „ќорсокакот“ во кој неодамна се почувствуваа. Ќе чувствуваат дека ги следеле очекувањата и идеите кои не мора да се нивни.

Како луѓе кои се стремат кон рамнотежа, важно им е да ги задоволат другите, но ќе сфатат дека, на крајот, секој губи ако тие самите бидат запоставени. Работењето од вистински убедувања и правилен внатрешен нагон ќе им овозможи да процветаат и да станат големи луѓе за својот ближен.

Стрелец

Стрелците можеби не се свесни за некои минливи, неостварени желби. Ова е совршено време за нив да се отворат за нови искуства, за себе и за светот. Сега се отворени за експериментирање бидејќи знаат дека можат да учат од негативните искуства и дека нема да бидат премногу вознемирени.

Иако можеби Персеида не ги довела до оваа точка, сепак ќе им помогне да сфатат дека најдобро ќе се ослободат кога ќе го направат сами, она што тие го сакаат.

За повеќе интересни содржини заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „Магична ноќ помеѓу 11. и 12. август – ќе ви се исполни желба на која долго сте чекале, еве како“ –ОВДЕ:

Магична ноќ помеѓу 11. и 12. август – ќе ви се исполни желба на која долго сте чекале, еве како