Социјалниот работник има едноставен трик да ги натера децата да ве слушаат – применете го магичното правило од два збора, подобро ќе функционира отколку да им се заканувате со казна!

Социјалниот работник и експерт за родителство, Ген Муир, тврди дека заканите со казна може да доведат до непотребен конфликт со децата и да ја загрозат вашата врска. Како мајка на четири деца, оваа Австралијка одлично ги разбира предизвиците со кои се соочуваат модерните родители.

Самата се обидела да им се закани на синовите дека ќе им земе нешто доколку не ја послушаат, но потоа дознала дека таквата тактика ретко или никогаш не функционира.

Наместо тоа, таа препорачува да се користат зборовите „кога“ и „тогаш“, за кои вели дека ја менуваат перспективата на детето за ситуацијата и обезбедуваат награда за завршување на задачите.

„Вашето дете нема да ве послуша ако се заканувате дека ќе му ја одземете конзолата за игри секогаш кога неговата соба е неуредна. Децата не треба постојано да соработуваат.

Тие треба да ги поместат границите и понекогаш тоа е нивниот начин да ни дадат до знаење дека се борат да ги регулираат своите емоции“, објасни таа, откривајќи зошто децата погрешно ги разбираат заканите и што да направат наместо тоа.

„Ако го промените пристапот и кажете „кога го направите ова, тогаш можеме да го имаме тоа“, тоа е попозитивно, подиректно и многу поверојатно ќе резултира со успех“, рече таа.

Со други зборови, според Мјур, подобро е да се користат фрази како „кога ќе се пресоблечеш, тогаш можеш да играш“ или „кога ќе ја завршиш домашната задача, тогаш можеш да гледаш телевизија“.

За повеќе корисни совети заследете ја NMD.mk, лајкнете ја и споделете ја нашата страница. Следно прочитајте: „Знам дека се тешки, бидете упорни – моите деца вака ги доведов во ред, овие правила се најважни“: Најпознатиот психолог на светот објасни за воспитувањето деца“ – ОВДЕ.

„Знам дека се тешки, бидете упорни – моите деца вака ги доведов во ред, овие правила се најважни“: Најпознатиот психолог на светот објасни за воспитувањето деца