Лесна пита со сирење за 5 минути
Оваа пита со сирење е совршено решение за оние моменти кога сакате брз, вкусен и домашен оброк без многу труд.
Со едноставна подготовка во една чинија, без развлекување тесто или правење кори, оваа пита е готова за само неколку минути работа.
Резултатот е мека, сочна и топла пита што се топи во уста, идеална за појадок, вечера или изненадни гости. Следете го овој рецепт и уживајте во вкусен оброк со минимален напор!
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 3 јајца (препорачливо поголеми)
– 200 мл јогурт
– 100 мл млеко
– 80 мл масло
– 80 г брашно
– 15 г прашок за печиво (1 кесичка)
– 350 г сирење (домашен микс, фета или по избор)
– 1 лажичка сол
– сусам за посипување
– НМД
ПОСТАПКА:
Загрејте ја рерната на 200°C. Обложете плех со димензии приближно 26 см со хартија за печење.
Во длабок сад, разматете ги јајцата со виљушка или маталка. Додајте една неполна лажичка сол и продолжете да матите.
Во јајцата постепено додајте го јогуртот, млекото и маслото, мешајќи додека смесата стане хомогена. Во посебен сад, измешајте го брашното со прашокот за печиво.
Потоа, постепено додајте ја оваа сува смеса во течната, мешајќи постојано за да не се формираат грутки.
Прелијте половина од подготвената смеса во обложениот плех и рамномерно распоредете ја со помош на лажица. Печете во загреана рерна на 200°C околу 10 минути, додека да се формира лесна кора на површината.
Извадете го плехот од рерната и рамномерно распоредете го сирењето врз површината. Потоа, прелијте ја преостанатата половина од смесата врз сирењето и израмнете со лажица.
Посипете ја питата со сусам и вратете ја во рерната. Печете уште 20 минути на 200°C, додека питата добие златно-жолта боја и стане мирисна.
Откако ќе ја извадите од рерната, оставете ја питата малку да се излади пред да ја исечете. Послужете ја топла и уживајте во нејзиниот неодолив вкус!
Оваа пита е едноставна за подготовка, а резултатот е импресивен – совршена комбинација од меко тесто и богато сирење.
Пробајте ја и споделете го рецептот со вашите пријатели! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: