Спиналната декомпресија, поедноставно наречена декомпресија на кичмениот столб, е истегнување на фрагменти од ‘рбетот на нежен и безболен начин за ублажување на болките во грбот и другите симптоми на компресијата (приклештувањето).

Состојбата на прекумерен притисок на дисковите помеѓу прешлените на ‘рбетот се нарекува спинална компресија. Оваа состојба на ‘рбетниот столб создава симптоми како што се вкочанетост на грбот и нервни приклештувања кои можат да влијаат на когнитивните и емоционалните процеси, пишува NMD.mk

Истегнување или декомпресија на ‘рбетот може да се направи со помош на одредени вежби кои лесно може да се изведат дома. Меѓутоа, секогаш е потребна претходна консултација со лекар, физиотерапевт или физијатар, особено ако веќе има присуство на некаков деформитет или било каков друг проблем со ‘рбетниот столб.

Голем број медицински експерти и физиотерапевти веруваат дека вежбите можат во голема мера да помогнат да се намали притисокот врз интервертебралните дискови. Препорачливо е да разговарате со лекар специјалист пред да започнете со изведување на конкретни вежби за истегнување и декомпресија на ‘рбетот.

Како помага декомпресијата на ‘рбетот? Различните движења помагаат да се промени положбата на ‘рбетот за да се намали притисокот врз интервертебралните дискови, што пак помага да се намали притисокот врз нервите и другите структури поврзани со’ рбетот.

Исто така, декомпресијата може да помогне да се поттикне движењето на кислород, вода и течности богати со хранливи материи преку болни или повредени интервертебрални дискови за да се забрза заздравувањето.

Декомпресијата на ‘рбетниот столб, освен неа, ја третира и болката во вратот, помага во заздравувањето на потпорните зглобови на’ рбетниот столб, дискус хернија, ишијас, дегенеративно заболување на дискот и заболени’ рбетни нерви.

Како се прави декомпресија на ‘рбетот? Декомпресијата на ‘рбетот ја врши терапевтски специјалист, кој за таа цел користи специјални уреди за истегнување на грбниот дел од телото.

Сепак, одредени техники може да се испробаат дома по консултација на лекар, за да се постигне декомпресија на ‘рбетот. Овие техники се покажале како исклучително корисни за ублажување на блага до умерена болка во грбот.

Во тој случај, можно е да се изведат следните три вежби дома за нежно истегнување на грбот, поточно рбетот и неговите прешлени и дискови меѓу прешлените. Секоја од овие вежби треба да се повторува најмалку десет пати во една серија дневно. Во продолжение погледнете ја и вежбата на Сашо:

Мачка. Ако имате притисок во лумбалниот ‘рбет, ќе имате голема корист од оваа вежба. Поставете се на лактите и колената, додека ја држите главата исправена.

Затегнете ги мускулите на абдоменот (стомакот) додека полека го спуштате долниот дел од грбот кон подот. Држете ја оваа позиција 15-20 секунди, а потоа полека вратете се на почетната позиција. Оваа вежба многу наликува на положбата во која мачките се истегнуваат, па затоа го носи и тоа име.

Лак. Оваа положба на телото помага да се ослободи компресијата на лумбалниот ‘рбет. Започнете со легнување на подот со грб, а потоа длабоко вдишете и ставете ги дланките зад колената.

Сега полека подигнете ги колената кон градите, така што колковите малку да се оддалечат од подот. Во исто време, кренете ја главата во воздух. Држете ја оваа позиција неколку секунди, а потоа вратете се на почетната точка.

Дете. Оваа вежба е одлична за истегнување на ‘рбетот. Седнете на колена и спуштете ја главата додека ги испружувате рацете за нозете.

Повлечете го горниот дел од телото напред додека да почувствувате мало истегнување во долниот дел на ‘рбетот. Држете ја оваа позиција неколку секунди, а потоа вратете се на почетната позиција.

Кој треба да избегнува вежби за декомпресија на ‘рбетот?

Иако декомпресијата дома звучи како одлична идеја, таа не е за секого. Мора да разговарате со вашиот лекар пред да користите некоја од горенаведените техники и да избегнувате некоја од нив во случај на бременост, малигнитет, фрактури, напредната остеопороза, метални импланти во ‘рбетот или аневризма на абдоминална аорта.

ВЕЖБАТА НА САШО

Легнете на рамна и тврда подлога (под) на грб. Едната рака свиткајте ја во лактот, а дланката ставете ја под глава. Спротивната нога подигнете ја свиткана во колено и повлечете ја нагоре (кон страната на подигната рака), како да шутирате топка со неа. Повторете и со другата нога. Можно е да слушнете потпукнување, односно ослободување на прешлените. Изведувањето на вежбата погледнете го ОВДЕ.