Роланд Либшер Брахт е германски специјалист за болки предизвикани од локомоторен апарат, кој заедно со д-р Петра Брахт ја разви терапијата позната како терапија Либшер и Брахт

Станува збор за метод заснован на 30-годишно интензивно истражување кое ја елиминира болката користејќи еден вид кинезитерапија, терапија со насочени движења, како и модификација на исхраната.

Како што пишува на официјалната веб-страница: „Терапијата е ефикасна првенствено затоа што ја елиминираме најчестата причина за болка, а тоа е прекумерната напнатост на мускулите и фасцијата, еластичниот дел од сврзното ткиво“.

Голем број луѓе страдаат од болки во пределот на вратот и вратот. Затоа, денес ќе ви покажеме едноставна вежба на Роланд Брахт, која може да ја ослободи тензијата речиси веднаш.

Зошто непотребно да страдате кога помошта е во ваши раце, а олеснувањето може да дојде многу брзо. Видете го точното изведување на вежбата во видеото на Роланд на YouTube.

Напрво треба да седнете на столот. Држете го грбот исправен и ставете ги дланките на врвот на главата. Погледот е насочен пред вас.

Со рацете на главата, нежно повлечете го вратот во благо наведнување нанапред. Во оваа положба, може да почувствувате мало трнење во задниот дел на вратот.

Постепено треба да почувствувате како се растегнува вратот. Истегнувањето исто така напредува надолу. Само држете ги рацете опуштени на вашата глава.

Никогаш не ја влечете главата напред со нив. Само со издишување можете да се обидете да ја движите главата малку пониско, но без притисок.

Совет:

Со оглед на тоа што грбот секогаш треба да биде исправен, а бидејќи повлекувањето се прави само со влијание на рацете на главата, добро е да имате некој со вас за да ја проверите положбата на грбот.

Кога главата е што е можно пониско, оставете ја само левата рака на неа. Ставете ја десната рака на рамото, со свиткан лактот.

Повлечете го лактот малку наназад. Внимавајте да не ја навалите главата на страна. Дишете длабоко. Потоа сменете ги страните.

Пробајте ја оваа едноставна вежба. Ако ја практикувате правилно, треба да почувствувате олеснување. Погледнете го изведувањето ОВДЕ: