Свечен солен куглоф со варени јајца: сите ќе...

Потребни состојки: 10-11 јајца калап за куглоф 25 см 1,4 литри јогурт 6 кесички желатин 200 г шунка или димен врат 300 г варен морков 400 мл мајонез 6-7 кисели краставички Постапка: За почеток... се чисти морковот и се сечка на коцкички. Се готви на пареа или во вода, ни премногу ни премалку, поточно околу 20-тина минути се доволно. Се варат јајцата. Се сечка шунката, краставичките... Желатинот се приготвува според упатството на кесичката: 4 лажици ладна вода за една, односно 24 лажици вода за 6 кесички желатин. Се остава да набубри 10-тина минути. Јогуртот малку го замлачуваме да биде топол. За тоа време на пареа го растопуваме желатинот и полека го истураме во јогуртот и промешуваме. Потоа ги додаваме...

Паштицада – мали тајни од нашите големи баби

Паштицада е традиционално и репрезантативно јадење кое се спрема од говедски бут во специјален сос и е мошне омилено јадење во Хрватска. Често се нарекува и далматинска паштицада, бидејќи потекнува од Далмација. Во Далмација, секое семејство и секој регион има свој рецепт за ова празнично јадење. РЕЦЕПТ: Килограм говедско месо од бут се двои од коски, се потопува во винска киселина и се остава да отстои 10-12 часа. После тоа месото се вади од оцетот, се брише и се шпикува со лукче и тенко исечена сланина. Во една шерпа се става месото и масло колку што е потребно за таа количина месо, иако секогаш е подобро да се стави малку повеќе, 2-3 главици црвен кромид преполовени,...

Enjoy exclusive access to our content

Get an online subscription and you can unlock any article you come across, getting instant emails when our site updates, too.

Киропрактичар покажа 3 едноставни вежби кои ќе ви помогнат да ја отстраните „грпката“ во вратот…Ова ми помогна најмногу…

Киропрактичар покажа 3 едноставни вежби кои ќе ви помогнат да ја отстраните „грпката“ во вратот...Ова ми помогна најмногу... Ако чувствувате непријатност во цервикалниот 'рбет и...

Печено свинско месо меко како душа…Се распаѓа со виљушка, не ви...

Печено свинско месо меко како душа...Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож... СВИНСКИОТ ВРАТ се распаѓа кога ќе го испечам вака...месото е меко како локум... За да подготвите свински врат, треба да знаете дека печењето на 1 кг свински врат...

Крцкави свински ребра во совршена маринада…Прсти да излижеш…

Крцкави свински ребра во совршена маринада...Прсти да излижеш... ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ...Свински ребра во специјална маринада... Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви е потребно: ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг свинско ребра сол по вкус Прва маринада: 1 лажичка лук во прав 1/2 лажичка мускатно...

БОЖИЌНИОТ КАКТУС го чувам на индиректно светло и секоја година се „истура“ од цветање…Овие совети се непогрешиви…

БОЖИЌНИОТ КАКТУС го чувам на индиректно светло и секоја година се „истура“ од цветање...Овие совети се непогрешиви... НАПРАВЕТЕ МУ ГО ОВА НА БОЖИЌНИОТ КАКТУС: Ќе...

Лекар советува на децата да им се дава маст на леб...

Лекар советува на децата да им се дава маст на леб со црвен пипер, деликатес со кој пораснаа нашите предци... Маст, леб и црвен пипер – јадење деликатес од нашето детство. Маст, леб и црвен пипер беше јадење деликатес од...

За коски цврсти како бетон…По една лажица пред појадок и пред...

За коски цврсти како бетон…По една лажица пред појадок и пред ручек…СПАС од ОСТЕОПОРОЗА... СПАС од ОСТЕОПОРОЗА...По една лажица пред појадок и пред ручек...За коски цврсти како бетон…Рецепт и видеот прилог на Лилјана од Кујната на Лилјана – природен лек...

Get an online subscription and you can unlock any article you come across, getting instant emails when our site updates, too.

РЕЦЕПТИ

Печено свинско месо меко како душа…Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож…

Печено свинско месо меко како душа...Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож... СВИНСКИОТ ВРАТ се распаѓа кога ќе го испечам вака...месото е меко како...

Крцкави свински ребра во совршена маринада…Прсти да излижеш…

Крцкави свински ребра во совршена маринада...Прсти да излижеш... ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ...Свински ребра во специјална маринада... Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви...

Овошен колач од тиква (или јаболка)…Едноставен и вкусен за секој ден…

Овошен колач од тиква (или јаболка)...Едноставен и вкусен за секој ден... Ако барате едноставен, но вкусен колач што можете да го подготвувате секој ден, овој...

Посна славска погача за Свети Јован…Традиционален рецепт

Посна славска погача за Свети Јован...Традиционален рецепт Подгответе го тестото кое ќе биде основа за вашата погача, како и украсите кои ја прават уште поубава....

УБАВИНА И НЕГА

ОБИЧАИ

Еве кога точно се засадува БОЖИЌНА ПЧЕНИЦА за да пpивлечете во домот среќа и бериќет

Еве кога точно се засадува БОЖИЌНА ПЧЕНИЦА за да пpивлечете во домот среќа и бериќет... Според традицијата, Божиќната пченица се засадува на 17 декември на...

Печено свинско месо меко како душа…Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож…

Печено свинско месо меко како душа...Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож... СВИНСКИОТ ВРАТ се распаѓа кога ќе го испечам вака...месото е меко како локум... За да подготвите свински врат, треба да знаете дека печењето на 1 кг свински врат...

Крцкави свински ребра во совршена маринада…Прсти да излижеш…

Крцкави свински ребра во совршена маринада...Прсти да излижеш... ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ...Свински ребра во специјална маринада... Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви е потребно: ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг свинско ребра сол по вкус Прва маринада: 1 лажичка лук во прав 1/2 лажичка мускатно...

Овошен колач од тиква (или јаболка)…Едноставен и вкусен за секој ден…

Овошен колач од тиква (или јаболка)...Едноставен и вкусен за секој ден... Ако барате едноставен, но вкусен колач што можете да го подготвувате секој ден, овој колач со овошје од тиква е вистинскиот избор! Меката кора во комбинација со богатиот фил од...

Посна славска погача за Свети Јован…Традиционален рецепт

Посна славска погача за Свети Јован...Традиционален рецепт Подгответе го тестото кое ќе биде основа за вашата погача, како и украсите кои ја прават уште поубава. Овој едноставен рецепт дава совршен резултат, идеален за различни видови славски погачи, од едноставни до...

Печено свинско месо меко како душа…Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож…

Печено свинско месо меко како душа...Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож... СВИНСКИОТ ВРАТ се распаѓа кога ќе го испечам вака...месото е меко како локум... За да подготвите свински врат, треба да знаете дека печењето на 1 кг свински врат...

Крцкави свински ребра во совршена маринада…Прсти да излижеш…

Крцкави свински ребра во совршена маринада...Прсти да излижеш... ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ...Свински ребра во специјална маринада... Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви е потребно: ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг свинско ребра сол по вкус Прва маринада: 1 лажичка лук во прав 1/2 лажичка мускатно...

Овошен колач од тиква (или јаболка)…Едноставен и вкусен за секој ден…

Овошен колач од тиква (или јаболка)...Едноставен и вкусен за секој ден... Ако барате едноставен, но вкусен колач што можете да го подготвувате секој ден, овој колач со овошје од тиква е вистинскиот избор! Меката кора во комбинација со богатиот фил од...

Посна славска погача за Свети Јован…Традиционален рецепт

Посна славска погача за Свети Јован...Традиционален рецепт Подгответе го тестото кое ќе биде основа за вашата погача, како и украсите кои ја прават уште поубава. Овој едноставен рецепт дава совршен резултат, идеален за различни видови славски погачи, од едноставни до...

Најсочниот кох на светот…Ќе го правите често, се изедува додека трепнеш!

Најсочниот кох на светот...Ќе го правите често, се изедува додека трепнеш! Овој кох мора да го испробате. Направете го, нема да се покаете. Од сите рецепти досега, ова е најсочниот. Брзо и едноставно се приготвува, а се изедува за секунда. Ова...

ОВА Е ТАЈНАТА ЗА ДОБРА ПЧЕНКАРНА ПИТА…Мека како душа, ќе ја правите секој ден…

ОВА Е ТАЈНАТА ЗА ДОБРА ПЧЕНКАРНА ПИТА...Мека како душа, ќе ја правите секој ден... Рецептот веднаш запишете се, зашто оваа пченкарна погача навистина е нешто посебно, нема кој не се воодушевил од вкусот. Лесно и едноставно се приготвува, само треба да...

Лекар советува на децата да им се дава маст на леб со црвен пипер, деликатес со кој пораснаа нашите предци

Лекар советува на децата да им се дава маст на леб со црвен пипер, деликатес со кој пораснаа нашите предци... Маст, леб и црвен пипер – јадење деликатес од нашето детство. Маст, леб и црвен пипер беше јадење деликатес од...

Денеска кога им ја послужив питата на гостите, сите се воодушевија и побараа рецепт…

Денеска кога им ја послужив питата на гостите, сите се воодушевија и побараа рецепт... Едноставна подготовка, лесна, слоевита...ммм премногу вкусна! Постапката е едноставна, па можат и почетници да ја направат. Пробајте ја, нема да се покаете. Одлична пита според рецептот...

ПЛАЗМА КОЦКИ ЗА 15 МИНУТИ…Без печење, совршенство со секој залак…

ПЛАЗМА КОЦКИ ЗА 15 МИНУТИ...Без печење, совршенство со секој залак... Здраво драги пријатели, Се надевам дека сте добро и со добро здравје! Денеска споделувам со вас рецепт за КОЦКИ ЧОКО-ПЛАЗА ГОТОВИ ЗА 15 МИНУТИ Од ова поедноставно и поубаво не...

Лековит чај и ракија од рузмарин, ги влече сите воспаленија од телото и ги лекува…

Лековит чај и ракија од рузмарин, ги влече сите воспаленија од телото и ги лекува... Рузмаринот како лек во народната медицина се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со жолчката, како и за оние кои стpадаат од честа надуеност. Заедно во...

Печено свинско месо меко како душа…Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож…

Печено свинско месо меко како душа...Се распаѓа со виљушка, не ви треба нож... СВИНСКИОТ ВРАТ се распаѓа кога ќе го испечам вака...месото е меко како локум... За да подготвите свински врат, треба да знаете дека печењето на 1 кг свински врат...

Крцкави свински ребра во совршена маринада…Прсти да излижеш…

Крцкави свински ребра во совршена маринада...Прсти да излижеш... ПРСТИ ДА ИЗЛИЖЕШ...Свински ребра во специјална маринада... Рецепт за крцкави свински ребра во специјална маринада. Еве што ви е потребно: ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 кг свинско ребра сол по вкус Прва маринада: 1 лажичка лук во прав 1/2 лажичка мускатно...