Home Посно јадење Шест посни кремасти салати за слава, совршени за риба и посна трпеза

Шест посни кремасти салати за слава, совршени за риба и посна трпеза

Шест посни кремасти салати за слава – совршени за риба и посна трпеза

Посните кремасти салати се задолжителен дел од славската трпеза, особено кога се служи риба или друга посна храна.

Тие брзо се подготвуваат, имаат богат вкус и нежна текстура која одлично се вклопува со главните јадења.

Во продолжение ви претставуваме шест проверени рецепти кои секогаш ги воодушевуваат гостите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

1. Посна паштета од риба конзерва – класично и брзо предјадење

Оваа паштета се подготвува за 15 минути, може да стои во фрижидер неколку дена и е одличен намаз на потпечен леб или интегрални крекери.

Потребни состојки:

1 конзерва туна во масло
1 конзерва сардина во масло
250 г посен маргарин
сок од половина лимон
НМД
по вкус сол
по желба 2–3 кисели краставички

Постапка:

Маргаринот оставете го на собна температура да омекне. Исцедете го маслото од рибата. Во подлабок сад ставете го омекнатиот маргарин и рибата, па со миксер изматете во компактна кремаста смеса.

Додајте сол и сок од лимон. Киселите краставички ситно исечкајте ги и вмешајте ги во паштетата.

Префрлете ја во порцеланска или стаклена чинија, израмнете ја површината и оставете ја во фрижидер барем неколку часа, а најдобро преку ноќ. Послужете ја добро разладена.

2. Посен урнебес – слоевита салата со кашкавал

Овој урнебес е поблага варијанта на традиционалниот, но благодарение на слоевитото редење и посниот кашкавал добива богатство и убав изглед.

Потребни состојки:

500 г варен компир
200 г морков од туршија
150 г кисели краставички
200 г рендан посен кашкавал
300–350 г посен мајонез

Постапка:

Компирот сварете го со лушпата, излупете го и оставете да се излади целосно. Во поголема стаклена чинија редете слоеви:

-прво тенок слој рендан компир, па малку посен мајонез, потоа рендан морков од туршија, повторно мајонез, па ситно исечкани кисели краставички и последен слој рендан посен кашкавал.

Повторете ги слоевите додека да ги потрошите состојките. Завршете со слој мајонез и обилно посипете со кашкавал. Оставете ја салатата во фрижидер барем 3–4 часа пред сервирање за вкусовите да се соединат.

3. Салата Бомба – шарена експлозија на вкусови

Класика која секогаш исчезнува прва од трпезата – комбинација на грашок и пченка, киселкасто и кремаво.

Потребни состојки:

400 г варен грашок
1 конзерва пченка шеќерец
300 г кисели краставички
200 г варен морков
400 г посен мајонез
НМД
по вкус сол и мелен бел бибер

Постапка:

Сите состојки исечкајте ги на ситни коцки од приближно иста големина. Во голема чинија измешајте ги грашокот, исцедената пченка, краставичките и морковот.

Додајте посен мајонез, пробајте и по потреба досолете и запиперете. Добро изматете со лажица за сè да се обложи со мајонезот.

Префрлете во убава чинија, израмнете и декорирајте со кругови од краставица или морков. Оставете во фрижидер барем два часа пред послужување.

4. Посна салата со кикиритки и пченка

Оваа салата е вистински хит – комбинацијата на солени кикиритки и слатка пченка со печурки дава неверојатна текстура и вкус.

Потребни состојки:

200 г солени печени кикиритки
1 конзерва пченка шеќерец
150 г печурки од тегла
1 црвена бабура
150 г варен ориз
2 лажици посен мајонез
2 лажици посна павлака
НМД
по вкус сол и црн бибер

Постапка:

Кикиритките грубо исечкајте ги. Пченката исцедете ја, печурките исечкајте ги на помали парчиња, а бабурата на ситни коцки.

Оризот сварете го во посолена вода и оставете да се излади. Во голема чинија прво измешајте ги мајонезот и павлаката, па додавајте ги останатите состојки една по една и внимателно мешајте.

Пробајте и по потреба додајте сол и бибер. Префрлете во стаклени помали чинии или една поголема чинија, декорирајте со кикиритки или листови магдонос и разладете пред сервирање.

5. Посна руска салата со риба

Традиционална, но целосно посна верзија со домашно приготвен мајонез кој е покремав и постабилен од куповниот.

Потребни состојки:

500 г варена бела риба (сом или ослич)
500 г варен мешен зеленчук (грашок, морков, компир)
5 кисели краставички

За домашниот посен мајонез:
500 мл ладна вода
1 лажица вегета
3 лажици скроб/густин
100 мл масло
сок од половина лимон
2 лажички сенф
малку сол

Постапка:

Рибата сварете ја, исчистете ја од коски и исечкајте ја ситно. Зеленчукот сварете го, исцедете го и оставете да се излади. Краставичките исечкајте ги на коцки.

За мајонезот: во вода со вегета разредете го густинот и варете додека да се згусне. Тргнете од оган и со миксер матете додека смесата е жешка, капка по капка додавајте го маслото.

Кога ќе се создаде густа емулзија додајте лимонов сок, сенф и сол. Оставете мајонезот да се излади. Потоа соединете го со рибата, зеленчукот и краставичките, внимателно промешајте и префрлете во чинија.

Површината премачкајте со тенок слој мајонез и декорирајте со маслинки или краставица. Разладете барем 4 часа.

6. Кремаста салата од печурки

Едноставна, но извонредно вкусна салата со изразен умами вкус кој одлично оди со печена или пржена риба.

Потребни состојки:

400 г свежи шампињони
1 поголема главица кромид
200–250 г посен мајонез
по вкус сол и свежо мелен бибер
по желба 1 лажица лимонов сок или вински оцет

Постапка:

Шампињоните исчистете ги и исечкајте ги на тенки листови. Кромидот ситно исечкајте.

Во подлабок тиган загрејте малку масло и кратко пропржете го кромидот додека да омекне, па додајте ги печурките и пржете додека да ја пуштат и испарат водата (5–7 минути).

Посолете и запиперете. Оставете смесата целосно да се излади. Потоа додајте го посниот мајонез и по желба малку лимонов сок или оцет за посвеж вкус. Добро измешајте, префрлете во чинија и разладете пред послужување.

Овие шест салати се докажани фаворити на многу слави и секогаш добиваат пофалби. Подготвувајте ги ден претходно за вкусовите да се соединат и уживајте во убаво поставена посна трпеза.