Home пита Вкусна СЕЛСКА ПИТА, не останува ни трошка од неа…

Вкусна СЕЛСКА ПИТА, не останува ни трошка од неа…

Селска пита со сирење – традиционален домашен вкус

Оваа селска пита со сирење е вистинско ремек-дело на домашната кујна, со неодолив вкус кој потсетува на традиционалните рецепти од село.

Мекото и воздушесто тесто, во комбинација со богат фил од сирење, создава совршена хармонија на текстури и ароми.

Питата е лесна за подготовка, а резултатот е толку вкусен што брзо ќе исчезне од трпезата. Совршена за семејни собири или едноставно за уживање во домашна атмосфера, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 30 г свеж квасец (или 8 г сув квасец)
– 1 лажица шеќер
– 1 лажица брашно
– 200 мл млеко
– 200 мл вода
– 50 мл масло
– 700 г меко брашно
– 1 лажица сол
– 500 г сирење (по избор, мешавина од фета и свежо сирење)
– 125 г путер (или маргарин)
– 100 мл масло (за премачкување, по потреба може дополнително)
– 1 жолчка
– 1 лажица млеко (за премачкување)
– НМД

Постапка

1. Во сад активирајте го квасецот. Ставете 30 г свеж квасец (или 8 г сув квасец), додајте 1 лажица шеќер и 1 лажица брашно, па прелијте со 200 мл топло млеко.

Промешајте и оставете 10 минути додека квасецот се активира и се создаде пена.

2. Во сад за месење ставете 700 г меко брашно и 1 лажица сол. Додајте го активираниот квасец, 200 мл млака вода и 30-40 мл масло.

Промешајте со лажица за да се соединат состојките, а потоа продолжете со месење со рака додека да се формира тесто со средна тврдост.

3. Додајте го преостанатото масло (вкупно 50 мл) и месете додека тестото го впие маслото. Покријте го садот и оставете го тестото да стасува 60 минути (или подолго ако користите сув квасец).

4. По стасувањето, извадете го тестото на работна површина, кратко премесете го за да го извадите воздухот и обликувајте го во топка.

Поделете го на четири еднакви дела и секој дел обликувајте го во топка. Оставете ги да отстојат 5-10 минути, покриени со крпа.

5. Во меѓувреме, подгответе го преливот: стопете 125 г путер и измешајте го со 100 мл масло. За филот, подгответе 500 г сирење (по можност мешавина од 200 г фета сирење и 250-300 г свежо сирење).

6. Земете еден дел од тестото, рачно раширете го, посипете го со малку брашно и развлечете го со оклагија во многу тенка кора. Пресвиткајте ја на четири дела и оставете ја настрана. Повторете го процесот со останатите три дела тесто.

7. Последниот дел од тестото оставете го развлечен на работната површина. Прелијте го со смесата од путер и масло, рамномерно распоредувајќи со лажица или четка. Потоа, распоредете дел од сирењето врз кората.

8. Земете втора кора, рачно малку раширете ја, ставете ја врз првата кора и нежно развлечете ја. Прелијте ја со путер и масло и додајте уште сирење.

Повторете го процесот со третата и четвртата кора, премачкувајќи и додавајќи сирење меѓу секој слој.

9. По ставањето на последната кора, прелијте ја со остатокот од путерот и маслото, додајте сирење и завиткајте ја питата со преклопување на краевите од долната кора кон центарот. По потреба, додајте уште малку масло за да нема суви делови.

10. Префрлете ја питата во тава обложена со хартија за печење (лесно намастена со масло). Нежно притиснете ја со раце за да се обликува и израмни. Покријте ја со крпа и оставете ја да отстои 30 минути.

11. Загрејте ја рерната на 200°C. Пред печење, премачкајте ја питата со смеса од 1 жолчка и 1 лажица млеко.

12. Печете ја питата 30 минути или додека да добие златнокафена боја. Оставете ја малку да се излади пред сечење и послужување.

Оваа пита е идеална за уживање додека е топла, со крцкава кора и богат фил кој ќе ги воодушеви сите на трпезата. Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: