Конзервирана зелена тиквичка за целогодишно уживање
Овој рецепт за конзервирана зелена тиквичка е идеален за оние што сакаат да уживаат во свежиот вкус на тиквичките преку целата година.
Подготвен без вода, овој метод е брз, практичен и дава одлични резултати.
Со неколку едноставни состојки и внимателно следење на постапката, ќе добиете вкусен додаток за вашите јадења што може да се чува до една година, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 2 литри вода
– 20 г сода бикарбона
– 50 мл бел оцет
– Зелени тиквички (по потреба, за полнење на шишињата)
– 5 г шеќер (за секое шише од 0,5 литри)
– 15 г крупна сол (за секое шише од 0,5 литри)
– 100 мл вински оцет (за секое шише од 0,5 литри)
– 50 мл масло (за секое шише од 0,5 литри)
– Лук (по желба, неколку чешниња за секое шише)
– НМД
Постапка:
1. Во сад со 2 литри вода додајте 20 г сода бикарбона и 50 мл бел оцет.
2. Темелно измијте ги зелените тиквички во оваа смеса.
3. Исушете ги тиквичките и исечете ги на долгнавести парчиња, според големината прикажана во видеото.
4. Исечените тиквички ставете ги во чисти стаклени шишиња од 0,5 литри, притискајќи ги цврсто за да се пополни просторот.
5. Во секое шише додајте 5 г шеќер, 15 г крупна сол и 100 мл вински оцет. Промешајте добро за да се растворат солта и шеќерот пред да ја истурите смесата во шишето.
6. Доколку има простор, додајте уште тиквички за да ги наполните шишињата до врв.
7. По желба, во секое шише додајте неколку чешниња лук за дополнителен вкус.
8. Пополнете го преостанатиот простор во шишињата со 50 мл масло.
9. Цврсто затворете ги шишињата и добро протресете ги за состојките рамномерно да се распоредат.
10. Чувајте ги шишињата на ладно и суво место, по можност во фрижидер, каде што можат да стојат до една година.
11. Конзервираните тиквички се готови за консумација по 5 дена. Во текот на овие денови, протресувајте ги шишињата повремено за да се распоредат состојките.
12. По 5 дена, тиквичките се подготвени за сервирање. Уживајте во нивниот вкус!
Оваа конзервирана тиквичка е одличен додаток на салати, сендвичи или како прилог кон главни јадења. Добар апетит!
Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: а, подолу можете да го прочитате и популарниот рецепт: тиквички во тегла.
https://www.youtube.com/watch?v=7u1OVkyBPxw
ТИКВИЧКИ ВО ТЕГЛА: Толку се вкусни што половината веднаш ги изедовме, а половината останаа за зима




































