Home пита Брзи и лесни питички со готови кори полнети со сирење и блитва…Изматените...

Брзи и лесни питички со готови кори полнети со сирење и блитва…Изматените белки ги прават воздушести…

Лесни и воздушести триаголници со сирење и блитва

Добредојдовте во светот на домашните вкусови! Оваа пита со блитва и сирење е совршен избор за брз, вкусен и лесен оброк.

Благодарение на снегот од белки, питата добива неверојатна леснотија и воздушестост, а купечките кори ја прават подготовката едноставна и брза.

Следете го овој рецепт за да создадете вистинско кулинарско уживање, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 500 г кори за пита
– 4 јајца
– 1/2 лажичка сол
– 3 врзопа блитва
– 250 г сирење
– 100 мл масло
– 50 мл газирана вода
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на рерната: Загрејте ја рерната на 200°C за да биде подготвена за печење.

2. Подготовка на блитвата: Исчистете ги и измијте ги трите врзопа блитва. Ситно исечкајте ја и ставете ја во сад. Додајте една лажичка сол и нежно изгмечете ја блитвата со раце за да омекне.

3. Подготовка на филот: Во блитвата додајте две цели јајца, две жолчки и 250 г издробено сирење. Добро измешајте ги состојките за да се соединат.

4. Матење на белките: Во посебен сад, изматете две белки со половина лажичка сол до добивање цврста пена, слично на снег.

5. Подготовка на смесата за премачкување: Во чаша измешајте 100 мл масло и 50 мл газирана вода.

6. Виткање на питата:
– Земете една кора за пита и лесно премачкајте ја со смесата од масло и газирана вода.

– Врз целата површина распоредете дел од филот со блитва и сирење и преклопете ја од двете страни за да добиете долгнавест правоаголник. Посипете повторно од смесата од масло и вода.

– На почетокот од едната страна ставете снег од белки.
– Завиткајте ја кората во облик на триаголник и ставете ја во намастен плех или тава.
– Повторете го процесот со преостанатите кори и фил и одозгора посипете го со смесата од масло и вода.

7. Печење: Ставете ја подготвената пита во загреаната рерна и печете ја на 200°C околу 30–35 минути или додека да добие златнокафеава боја.

8. Сервирање: Откако питата е испечена, оставете ја кратко да се излади. Послужете ја и уживајте во нејзината мекост и богат вкус!

Оваа пита е идеална за секоја прилика – од семеен ручек до дружба со пријателите. Пробајте ја и уживајте во секој залак! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: