Сезоната на цреши уште малку ќе заврши, а наместо да ги оставите да скапат на дрвото од нив може да направите лековити рецепти кои ќе ви послужат во есен или зима. Виенскиот професор Хадемар Банкхофер ги смета за природен лек кој расте на дрво, а се најлековити за реума.




Списокот на лековити супстанции што ги содржат црешите е долг. Изобилуваат со витамин Ц кој го зајакнува имунолошкиот систем, содржат фолна киселина за срцето и кр-вотокот, калциум за кос-ките и железо за кр-вта.




Сепак, највредни од сите се боите на црешата, кои ја даваат таканаречените антоцијанидини. „Бидејќи темните цреши содржат повеќе боја, тие се и поздрави“, вели Банкхофер.

Германскиот лекар Лудвиг Кох, кој и самиот стра-дал од гихт, започнал студија на лекување на пациентите со цреши кои стра-даат од реума и гихт во 1950 -тите. Оттогаш, се покажало дека црешите го намалуваат нивото на урична киселина и го лекуваат воспалението.




Антоцијанидините, исто така, имаат козметички ефект. Го зајакнуваат сврзното ткиво и спречуваат формирање на брчки со уни-штување на штет-ните ензими кои ја прават кожата стара и збрчкана. Црешата е природен лек против целулитот бидејќи може да го спречи неговото формирање.




Со помош на заштитни киселини и овошен шеќер, тие ја стимулираат работата на желудникот, цревата и панкреасот и на тој начин го стимулираат варењето. “Црешите ја исфрлаат водата и затоа го олеснуваат срцето и кр-вотокот, ги активираат црниот дроб и бубрезите”.




Покрај тоа, бактериолошките супстанции во црешите го спречуваат создавањето на забни плаки и на тој начин можат да го спречат развојот на кариес и проблеми со непцата.

ЧАЈ ОД ЦРЕШИ: Научниците од Институтот Мичиген тврдат дека црешите имаат исклучително антиинфективно дејство, можат да ја ублажат б олката при артритис и се извор на антиоксиданси и мелатонин, кои можат да ги забават ефектите од стареењето, а исто така се корисни во бор-бата против р акот и срцевите заболувања.




Наместо аспирин: Дваесет цреши имаат 10 пати посилен ефект од аспиринот, а покрај тоа не го иритираат стомакот. Тие се богати со важните флавоноиди изокверцин и кверцин, кои се најсилните антиканцерогени супстанции.




Црешите се одличен извор на минералот бор, кој во комбинација со калциум и магнезиум има корисен ефект врз здравјето и густината на кос-ките. Црешите исто така ја намалуваат б олката во зглобовите што често се јавува кај луѓе кои имаат проблеми со артритис.




Сепак, треба да знаете дека црешите не треба да се јадат пред ручек бидејќи можат да го забават лачењето на дигестивните сокови, што го отежнува особено варењето на месото. По јадењето цреши, не треба да пиете вода, особено пиво или друг ал-кохол.




Калорична вредност: Црешите по чаша порција содржат околу 85 калории. Таа чаша содржи и 1 грам протеин, 19 грама јагленихидрати и околу еден грам маснотии. Црешите содржат многу витамин А, витамини Б1, Б2, Б3 и Б6 и околу осум милиграми витамин Ц. За споредба, јагодите имаат околу 70 мг витамин Ц на 100 г.




Сепак, црешите имаат значително повеќе пигментни соединенија кои се богати со антиоксиданси. Црешите исто така содржат фолна киселина, калциум, калиум, железо, магнезиум и цинк.

Црешите во медицината: Лушпата од цреша веќе долго време се користи како моќен диуретик кој помага при проблеми со притисокот, вишокот вода во телото и бубрежните заболувања.

Во народната медицина, се користат скоро сите делови од црешата, од смолата и кората, преку лисјата, стеблата и самиот плод. Главните карактеристики се силни антиинфламаторни, диуретични и антиоксидантни ефекти.

Најновите наоди на модерната наука откриле некои механизми на дејство на супстанции како елагична киселина, кои се наоѓаат во поголеми количини во црешите, вишните, јагодите и малините. Токму оваа хемикалија се смета за моќен антиоксиданс кој спречува оште-тување на клеточната ДНК и со тоа ги намалува шансите за појава на р ак.

Црешата како природен лек:

Против болести на бубрезите и уринарниот тракт: Се препорачува чај од петелките. Згответе еден грст стебла од цреша во литар зовриена вода да се вари 2 минути, па тргнете од оган, процедете и пијте го незасладено повремено во голтки во текот на денот.

За да ја отстраните физичката и менталната исцрпеност: Јадете 250 г цреши трипати во денот, распоредете ја оваа количина. Против камења во бубрезите: Истурете една лажичка листови и стебленца од цреша во 200 г вода или млеко и варете 1 до 2 минути, оставете да отстои 5 минути, потоа процедете и пијте трипати на ден. Против реума: Осум дена пијте по една чаша свеж сок од цреши трипати на ден.