Оригинален рецепт за ШОПСКА САЛАТА…Македонска свежина во секој залак…
Шопската салата е незаменлив дел од македонската трпеза, симбол на свежина и едноставност што ги освојува сетилата.
Иако нејзиното потекло е поврзано со регионот на Шоплук, кој се протега низ делови од Македонија, Бугарија и Србија, во Македонија оваа салата е длабоко вкоренета во кулинарската традиција.

Во 20 век, таа станала популарна низ целиот Балкан, но македонската верзија се истакнува по својата свежина и квалитетот на локалните состојки, особено доматите и сирењето.
Интересен факт е дека шопската салата често се служи како придружба на македонската ракија, создавајќи совршен баланс на вкусови.
„Шопската салата е како македонското сонце – топла, шарена и полна со живот“, вели локалниот готвач Петар Георгиев.
Една анегдота раскажува за гостин во Охрид кој, откако пробал шопска салата во таверна крај езерото, рекол: „Ова е вкусот на Македонија!“
Оригиналниот рецепт вклучува домати, краставици, пиперки, кромид, бело сирење и маслиново масло, со сол како единствен зачин.
Варијациите може да додадат маслинки, магдонос или дури и малку оцет за посвежа нота.
РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 400 г домати (зрели, цврсти)
– 300 г краставици (свежи, со тенка кора)
– 150 г зелени пиперки (или мешавина од зелена и црвена)
– 100 г кромид (по можност црвен, за поблаг вкус)
– 200 г сирење
– 50 мл маслиново масло (екстра девствено)
– 1/2 лажичка сол (или по вкус)
– 100 г црни маслинки (опционално, за декорација)
– НМД

ПОСТАПКА:
Измијте ги доматите, краставиците и пиперките. Исечкајте ги доматите на коцки или осминки, краставиците на тенки полукругови или коцки, а пиперките на ленти или коцки. Кромидот исечкајте го на тенки полумесечини.
Во голем сад, измешајте ги доматите, краставиците, пиперките и кромидот. Посолете и нежно промешајте за да се распредели солта. Прелијте со маслиновото масло и повторно нежно измешајте за да се соединат вкусовите.
Надробете го сирењето врз салатата (или изрендајте го на крупно ренде), покривајќи ја рамномерно. По желба, додајте неколку маслинки за декорација.
Послужете ја веднаш, идеално со парче топол македонски леб и чаша жолта ракија.
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
– 400 г домати (зрели, сочни)
– 300 г краставици (свежи)
– 200 г печени зелени пиперки (излупени)
– 100 г црвен кромид
– 200 г македонско сирење
– 40 мл маслиново масло
– 10 мл балсамико оцет
– 1/2 лажичка сол
– 1 лажица ситно сечкан магдонос
– НМД
ПОСТАПКАТА е иста како и кај првиот рецепт.
Оваа варијација на носи подлабок, карамелизиран вкус благодарение на печените пиперки и балсамикото, правејќи ја совршена за посебни пригоди.
Совет: За автентично македонско искуство, користете локално бело сирење и свежи состојки од пазар. Добар апетит!