Најкремастиот чоколаден десерт…Додека се свртиш – го снемува од масата!
Седмо небо е торта кој нема кој не ја сака. Кај нас се изеде уште истиот ден и уште прашуваа дали има уште…
Совршена комбинација од кокос, ореви и чоколадо, толку фино избалансирана што во еден залак добивате три вкуса, а ниту еден од нив не е премногу силен.
Едноставно, треба да го пробате. Го препорачувам од срце. Колач „седмо небо“, еве што ви е потребно:
2 орев кори:
8 белки
200 г шеќер
250 г мелени ореви
2 лажици брашно
1 кокос кора:
5 белки
5 супени лажици шеќер
100 г кокос
Крем:
13 жолчки
250 г шеќер
100 г темно чоколадо
250 г маргарин или путер
И уште:
шлаг од ванила + 100 мл млеко
100 г чоколадо + 3 лажици масло
лешник
ПОСТАПКА:
Правиме една кора која ќе ја исечеме на 2 дела. Се пече во голем плех од 42 x 32 см. Изматете ги белките со шеќерот во цврст снег. Додајте брашно и ореви и измешајте сè заедно.
Распоредете во обложен плех, израмнете и печете 15 минути во загреана рерна на 180 степени. Оваа кора ќе се пресече и ќе се добијат 2 кори.
За кората од кокос го користиме истиот плех, но на половина од листот ставаме хартија за печење и го свиткуваме работ на хартијата за печење за да ја држи кората.
Повторно изматете ги белките со шеќерот додека не се стегнат, а потоа додајте го кокосот. Веднаш сипете во плех, израмнете и ставете да се пече. Печете околу 15 минути, сосем малку да пожолти. Ако го препечете, ќе се распаѓа.
За кремот изматете ги жолчките и шеќерот додека да се удвои волуменот. Се ставаат во поголемо тенџере со 1-2 см вода и се ставаат на оган.
Од моментот кога водата ќе зоврие, сè ќе готвиме околу 12 минути. После тоа време додајте го чоколадото и мешајте додека да се растопи, па тргнете го од оган да се излади.
Кога ќе се олади, се матат путерот или маргаринот и се додаваат во кремот во неколку наврати. Првата кора пресечете ја на половина.
Првата кора ставете ја на плех, посипете ја со млеко, почекајте да се впие и намачкајте половина од кремот.
Одозгора ставете ја кората од кокос, посипете ја со млеко и премачкајте ја со остатокот од кремот. Одозгора се става кората од орев и се остава малку во фрижидер да се стегне.
Растопете го чоколадото со маслото, па оставете да се излади. Покрај тортата или колачот „седмо небо“, има и колач со обланда, ситни колачи под истото име, а рецептот прочитајте го ОВДЕ.
Извадете ја тортата од фрижидер, измазнете ја, па изматете го шлагот од ванила со млеко и премачкајте ја по целата торта.
Потоа прелијте ја со чоколадната глазура. По желба околу тортата налепете мелени ореви, сечкани ореви или сечкани лешници. Постапката погледнете ја ОВДЕ: