Како треба да се однесуваат срцевите болни на одмор, што да избегнуваат и кога да не одат на одмор, објаснува д-р Дражен Шебетиќ, специјалист интернист и супспецијалист кардиолог.

д-р Дражен Шебетиќ

Кој летен период е најдобар за срцевоболните да одат на годишен одмор?

Срцевите болни кои па-тат од срцева слабост многу тешко ги поднесуваат високите температури, па затоа најдобро е да одат на одмор на почетокот на летото или уште подобро на крајот на летото, или јуни или септември.
П ациентите кои боледуваат од ко-ронарна срцева болест, добро ги поднесуваат високите температури и за нив нема посебни ограничувања. Мора да внимаваат наеднаш да не се изложат на ладна вода, што е особено важно за нив.

Што треба да има во кесичката за лекови на еден срцевоболен пациент?

Во кесичката секогаш треба да ја најдете сета редовна терапија што ја земате и онаа што повремено ви ја препорачува лекарот. Значи, сета терапија што се препорачува како и медицинска документација.
Што треба да избегнуваат овие п ациенти на одмор?

Треба да избегнуваат невообичаено големи напори кои не се соодветни на нивната здравствена состојба, тоа е првото нешто. Тогаш треба да избегнуваат нагли и големи загуби на течности, бидејќи со земање лекови најчесто имаат зголемени загуби на течности, а во летните месеци може да се случи поради некој неадекватен напор да дојде до зголемено губење на течностите во организмот.
Ваквите ситуации дефинитивно треба да се избегнуваат. Исто така, треба да се избегнува прејадување. Храната мора да биде прилагодена на надворешните услови и на самата болест на п ациентот.

Кои се првите симптоми на срцев у дар при овие услови?

Основниот прв симптом на срцев у дар е силна б олка зад градната кос-ка. Оваа б олка може да варира по интензитет и начин на појава. По правило не престанува, непрекинато трае, може да се прошири на левата рака, грбот, вилицата… А некои облици на срцев у дар, заедно со б олка, се придружени со г адење и п овраќање.
Во каква состојба не се препорачува еден срцевоболен п ациент да оди на одмор?

Основен предуслов за ваквите п ациенти да патуваат на одмор е стабилната состојба при конкретната болест. Значи, стабилна состојба која може да се лекува дома. Ова е основен предуслов.
Во случај на каква било нестабилност или влошување на болеста, не се препорачува одење на одмор. Доколку патувањето е веќе итно, тогаш п ациентот мора да знае каде патува и која е најблиската здравствена установа до која може да оди во случај на потреба.
Невообичаени промени на оние што искусиле срцев у дар еден месец пред да се случи. Внимавајте на следниве состојби: Вртоглавица. Мажите кои имаат проблеми со срцето честопати страдаат од вртоглавица.
Несвестица. И мажите и жените стра-даат од епизоди на несвестица околу еден месец пред срцев у дар. Ладна пот. Околу еден месец пред срцевиот у дар, мажите може да доживеат ладно потење.
Б олка во гра-дите. Друг споделен симптом меѓу мажите и жените е б олката во гра-дите. Слабост во мускулите. Мажите може да искусат слабост во мускулите, додека жените може да имаат т ежина или слабост во рацете.
Невообичаен замор. Според Science Daily, жените може да стра-даат од необичен замор, несоница или невообичаени нару-шувања во спиењето. Проблеми со желудникот. Жените може да стра-даат од лоша дигестија или губење на апетитот. Мажите, од друга страна, може да имаат проблеми со г адење.
Скратен здив. Science Daily посочува дека краткиот здив е заеднички симптом за мажите и жените, како знак за рано предупредување. Познавањето на раните предупредувачки знаци за срцев у дар може да ви го спаси животот или животот на вашите сакани.