Home Десерти Едноставна Шварцвалд торта претворена во колач…Сочна, со вишни и шлаг…

Едноставна Шварцвалд торта претворена во колач…Сочна, со вишни и шлаг…

Класична Шварцвалд торта во форма на колач

Овој рецепт за Шварцвалд торта во форма на колач ја обединува безвременската елеганција на традиционалната торта со практичноста на едноставна подготовка.

Совршен за свечени пригоди или опуштени попладневни уживање, овој десерт комбинира сочен чоколаден бискивт, свежи вишни и лесен, воздушест шлаг.

Со јасни и едноставни чекори, овој колач ќе ги воодушеви вашите гости и ќе донесе вистинска хармонија на вкусови, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За бискивт:
– 300 г брашно
– 1 лажичка прашок за печиво
– 200 г шеќер
– 6 јајца
– 100 мл масло
– 100 мл вода
– 50 г какао во прав
– 1 лажичка ванилин шеќер
– 1 прстофат сол
– НМД

За фил:
– 800 мл слатка павлака
– 2 пакувања фиксатор за шлаг
– 2 лажици шеќер во прав
– 1 тегла вишни (околу 720 г)

За декорација:
– 100 г темна чоколада
– Неколку вишни (свежи или од тегла)

Постапка:

1. Во сад изматете ги јајцата, шеќерот и ванилиниот шеќер додека смесата стане пенеста и светла. Постепено додајте го маслото и водата и добро измешајте.

2. Во посебен сад измешајте го брашното, прашокот за печиво, какаото во прав и солта. Просејте ги сувите состојки и внимателно вмешајте ги во смесата со јајца.

3. Истурете ја смесата во плех (30 x 40 см) обложен со хартија за печење и печете во претходно загреана рерна на 180°C (со горно и долно загревање) 20-25 минути.

4. Оставете го бискивтот целосно да се излади.
5. Додека бискивтот се лади, изматете ја слатката павлака со фиксаторот за шлаг и шеќерот во прав додека добиете цврст шлаг.

6. Процедете ги вишните и зачувајте го сокот. Поделете го бискивтот на два дела и натопете го секој дел со сокот од вишните.

7. На првата половина од бискивтот нанесете обилен слој шлаг и распоредете ги исцедените вишни.

8. Покријте ги вишните со дополнителен слој шлаг и ставете ја втората половина од бискивтот.

9. Премачкајте го целиот колач со преостанатиот шлаг.
10. За декорација, изрендајте ја темната чоколада и посипете ја врз колачот. Додајте неколку вишни за финален декоративен изглед.

Оваа Шварцвалд торта во форма на колач е вистинско визуелно и вкусно задоволство. Послужете ја ладна и уживајте во совршената комбинација од чоколада, шлаг и вишни. Пријатно!