Седењето може да биде најголема з акана за опстанокот на човечкиот вид. Современиот човек, чии предци некогаш пешки преминувале цели континенти, сега едвај може да ги отстои три часа на ден.

Седењето е, како што предупредуваат експертите, генератор на многу болести, од искривен ‘рбет, слаба циркулација, дијабетес, срцеви заболувања, дебелина, пишува НМД.мк

Седентарниот начин на живеење има к атастрофални последици

За жал, последиците од долготрајното седење, како што вели за е-клиника, специјалистот по физикална медицина и рехабилитација, д-р Горан Милојковиќ, не можат да се решат преку ноќ или само со одење.

– Седечкиот начин на живот има к атастрофални последици. Откако знаеме за луѓето во овој облик, мислам дека седењето е најголемиот у дар за опстанокот на човечкиот вид. Не треба да седиме воопшто, ниту минимално, ниту колку што ни наметнуваат животот, работата, обврските. Тоа значи да се избегнува седењето колку што е можно повеќе – предупредува д-р Милојковиќ.

Според д-р Милојковиќ, најлошата положба за ‘рбетот и човекот е седечката, потоа стоечката, а на крај подвижната, кога оди. Тој советува да легнете и да вежбате во лежечка позиција, кога околностите ни го дозволуваат тоа. Д-р Милојковиќ смета дека седењето е особено лошо, со главата свиткана во вратот, пишува НМД.мк

– Кога некој поминува 8 часа седејќи на работа, тој воопшто не треба да седи дома. Може да легне, а кога веќе лежи – треба да вежба, а може и да шета. Ако некој стои на работа или постојано е во движење, тој би можел и да седи некое време, неколку часа – објаснува докторот

Некои вежби можат да ги влошат последиците од долгото седење

Според некои истражувања, просечен жител на планетата седи повеќе од 13 часа на ден, спие околу 8 часа и се движи само околу 3 часа. Во големите градови, каде што има јавен превоз, луѓето се движат уште помалку.

Затоа, постојат претпоставки дека овој начин на живот е поштетен за здравјето на луѓето отколку пушењето, со што се согласува и д-р Милојковиќ, наведувајќи дека пешачењето би можело само делумно да ги отстрани последиците од долгото седење.

– Прошетката е добра, па дури и одлична, но не може да ги отстрани негативните последици од долготрајното седење во количина што ја очекуваме, а секако не и 100 проценти. Само статичките вежби, во лежечка положба, можат да го сторат тоа.

Некои други вежби можат да ги отстранат негативните последици од продолженото седење, но во многу помала мера и за многу подолго време. Некои вежби можат дури и да ги влошат негативните последици од долгото седење – предупредува д-р Горан Милојковиќ.

Седењето е генератор на многу болести

Луѓето кои долго седат, според експертите, имаат двојно поголема веројатност да стра-даат од кардиоваскуларни болести. Постојат претпоставки дека седењето влијае врз плодноста, особено кај мажите. Седечкиот начин на живот е исто така поврзан со можност за рак и проширени вени, на пример.

Кога седиме подолго време, како што објаснува д-р Милојковиќ, го оптоваруваме ‘рбетот, се смалуваме под влијание на земјината тежа, доколку немаме доволно силни мускули што можат да го издржат тој товар, пишува НМД.мк

– За жал, сигурно е дека луѓето кои многу седат имаат многу поголеми шанси да добијат кардиоваскуларни заболувања. Предолгото седење предизвикува многу, речиси сите болести.

И тоа влијае врз плодноста не само кај мажите, туку и кај жените, иако во помала мера кај жените, како и ракот, проширените вени. Која болест ќе ја добиеме зависи од гените кои сме ги наследиле – вели д-р Милојковиќ.

Лошиот ‘рбет е причина за лошото функционирање на нашето тело

Првите предупредувачки знаци дека премногу седиме е појава на б олка на одредено место. Исто така, се јавува и нер.воза, деп.ресија, нарушување во спиењето, зголемување на телесната те-жина, главоболки, ‘рбетот е во неправилна и неприродна положба.

– Лошиот ‘рбет е причина за слабата работа на нашето тело, бидејќи тој е контролор на сè во телото. Ако нашиот контролор е лош, тогаш и нашето тело е лошо. Сè доаѓа од премалку реална физичка активност, што резултира со слаба работа на нашите ор-гани и системи – објаснува докторот.

Мускулната маса с губи, започнуваат да б олат колковите

Седењето исто така влијае врз губење на мускулната маса. Некои истражувања тврдат дека луѓето кои претежно седат можат да изгубат од 30 до 40 проценти од мускулната маса, што го потврди и д-р Милојковиќ

– Кога седите, не ги користите мускулите, па тие почнуваат да ослабуваат. Предолгото седење може да биде пош.тетно од пу-шењето, но седењето кај п ушачите пак, предизвикува потреба за зголемено пу-шење и така, вие сте во маѓепсан круг.

Колковите почнуваат да б олат поради притисокот врз нервите во ‘рбетот, имено L1, затоа што се проектира на ниво на површината на пре-поните, или L2, што се проектира на ниво на надворешноста на колковите. Затоа можеме да имаме проблеми и со колковите – вели д-р Горан Милојковиќ.

Вежби кои можат да ги намалат ефектите од седењето

Некој посебен стол не може да го реши проблемот, но д-р Милојковиќ советува дека, ако седиме долго, да избереме барем некој помек стол, по можност со гума, воздушни перничиња, кои имаат груби тапи гумени шила.

Според д-р Милојковиќ, можеме да ги намалиме б олките во грбот, што е неизбежен придружник на седењето, со вежбање.

– Статичките вежби во лежечка положба, без движење, со притисок на подлогата, се најдобри вежби. Пливањето е исто така одлична вежба. Заблуда е дека пешачењето е начин да се намалат негативните последици од долгото седење. Не е.

Тоа се пред сè пливањето, а доколку пливањето не е можно, тогаш статичките вежби без движење во лежечка положба. Во тој случај, прошетката ќе биде круна и заслужена награда која има психолошки, социјални, емоционални и здравствени придобивки за нашето тело и дух – нагласува д-р Горан Милојковиќ.