За да може човековиот организам да расте и да се развива нормално, потребна му е храна како гориво за извршување на многубројните системски функции.

Доколку престане внесот на храна, континуираниот пост, т.е. гла-дувањето му ште-ти на телото, но кога станува збор за краткотрајниот пост, не само што поттикнува прочистување на телото и брз гу-биток на те-жината, туку и природно обновување на клетките и јакнење на имунолошкиот систем.

Овој метод е познат како „автофагија“ кој многумина во светот, но и кај нас во Македонија, го испробаа и се воодушевија од ре-зултатите.

Овој метод не значи дека треба да гла-дувате, туку едноставно да не внесувате храна во период од 12-14 или 16 часа, во зависност од издржливота, пишува НМД.мк. Доколку и вие го имате испробано овој метод, напишете го вашето искуство во коментар.

Факт е дека кога гла-дувате, вашето тело се обидува да заштеди енергија, а еден од начините да го постигне тоа е да „рециклира“ поголем број имунолошки клетки кои во моментот не му се потребни.

Оваа постапка, која ги објаснува имунолошките придобивки од постот, е заедничка и за луѓето и за животните. Во студиите спроведени на глувци и луѓе, експертите субјектите ги лишиле од храна, со што довело до намалување на бројот на леукоцити во телото.

Токму тие се оние кои се одговорни за бор-ба против болеста и ја исполнуваат кр-вта во случај на продор на патогени агенси во организмот. Сепак, падот на нивото на леукоцитите не завршувал тука: циклусот на постот довел до природно „рестартирање“ на производството на леукоцити.

По 2-4 дена пост, хематопоетскиот систем ги уни-штил постарите и формирал нови имунолошки клетки. Научниците веруваат дека краткотрајниот пост е корисен не само за имунолошкиот систем, туку и за другите системи и органи на телото.

Ефекти од краткотрајниот пост врз другите системи на телото

Краткотрајниот пост го принудува телото да складира шеќери, масти и кетони и разградува значителни количини на бели крвни клетки. Кетоните се произведуваат кога телото ги претвора мастите во енергија и се главни играчи во областа на сла-беењето.

Краткотрајниот пост му овозможува на телото да ги користи мастите како главен извор на енергија. Тоа помага да се забрза метаболизмот и да се подобри подвижноста на цревата, овозможувајќи му пауза на дигестивниот систем.

Овој прекин во внесувањето храна помага поефикасно да согорувате калории, и го потсетува телото на правилниот процес на варење. Краткотрајниот пост е како копче за рестартирање на целото тело.

Создава здрава средина во која телото ослободува регулирани хормони за да научи да препознава вистинска г лад. Ако некое лице јаде на секои 3-4 часа, неговото тело нема идеја што е тоа вистински глад. Ослободувајќи го телото од дигестивниот процес за 12-24 часа, му давате можност да се фокусира на регенерација на другите системи.

Исто така, краткотрајниот пост помага да се отстранат ток-сините од телото и да се регулира работата на органите кои „филтрираат“, а тоа се црниот дроб и бубрезите, пишува НМД.мк

ВАЖНО: Периодот на пост не треба да надминува четири дена, а во текот на целиот период на гла-дување, потребно е да се зголеми количината на потрошена вода. Со секоја „сесија“ на краткотраен пост, исцрпувањето на популацијата на белите крвни клетки доведува до формирање на нови клетки во имунолошкиот систем.

Кога протеинската киназа А (PKA) се намалила заедно со бројот на леукоцити, истражувачите сфатиле дека во телото има „прекинувач“ што дозволува формирање на нови клетки и ги намалува нивоата на IGF-1, што е поврзано со стареењето, растот на ту-морот и ризикот од развој на рак.

Со цел матичните клетки да влезат во ре-жим на регенерација, потребно е да се исклучи дејството на PKA, како резултат на што матичните клетки почнуваат да се размно-жуваат и, соодветно, да доведат до обновување на системот.

Исто така, лековитиот ефект на краткотрајниот пост е отстранување на ош.тетените или старите елементи кои повеќе не се во состојба ефикасно да функционираат, пишува НМД.мк