Ловорот (лат. Laurus nobilis) припаѓа на фамилијата ловорови, и потекнува од Мала Азија. Најраспространета е во медитеранските земји. Ловорот е грмушка или дрво, со сјајни и кожести лисја, долги околу 7 до 10 см.

Познат е како зачин и како украсно растение, а се користи и во медицината. Според грчката митологија, прекрасната нимфа Дафне се претворила во ловорово дрво за да избега од вљубениот Аполон.
Така ловорот станал симбол на Аполон, а ловоровите венцисе давале во негова чест на победниците и поетите. Од овој обичај е произлезен терминот лауреат, што на латински значи „крунисан со ловор“.

Антибактериска и антифунгална активност

Листовите имаат многу ароматичен, зачинет, горчлив и силен вкус. Свежите листови содржат витамини А, Ц и Б комплекс витамини. Од минерали присутни се калциум, манган, железо, селен, цинк и магнезиум. Ловорот содржи околу 1 до 3 проценти есенцијално масло, кое се состои од цинеол, еугенол, трес, сесквитерпени и горчливи материи.
Етеричното масло од ловор се добива со екстракција од ловоров лист. Цинеолот има способност да дејствува како антиту-мор на одредени типови на клетки на ра-кот преку поттикнување на апоптоза (програмирана клеточна с мрт).

Исто така, тој е одговорен за антибактериски, антифунгални (антифунгални) и сми-рувачки ефекти на ловорот. Еугенолот функционира и во третманот за лекување на епилепсија, бидејќи има седа-тивно дејство. Танините (танини) имаат адстрингентно својство (адстрингентно) и помагаат при лекување на дијареа.
Лековитиот ефект на ловоровиот лист. Поради својот богат хемиски состав, ловоровите листови даваат широк спектар на лековити придобивки. Ловорот традиционално се користел за лекување на многу заболувања и бил многу по-пуларен кај Грците и Римјаните.
Го стимулира имунолошкиот систем. Ловорот е богат со витамин А и витамин Ц, како и минералот цинк, кои играат важна улога во одржувањето на силен и здрав имунитет. Витаминот А обезбедува здрава мембрана на слузокожата од очите, носот, устата, грлото, белите дробови и дигестивниот систем. Витаминот Ц има антибактериски и антивирусни својства, што го зајакнува имунолошкиот систем.
Ја смиpyва нер возата и ст-ресот. Една од помалку познатите придобивки од користењето ловор е во неговата природна сми-рувачка моќ. Листовите од ловор го намалуваат нивото на хормоните на ст-ресот во телото. Зголеменото количество хормони на ст-рес може да биде штет-но за здравјето, а со примена на ловор се постигнува сми-реност и релаксација.
Има антисептички и антифунгални ефекти. Според бројни студии, етеричното масло од ловор покажува исклучителни антифунгални и антисептички својства. Ловорот како антисептик ги штити ра-ните од инфекции и го спречува растот на бактериите.
Го олеснува варењето. Листовите од ловоров се користат за проблеми со варењето. Тие имаат способност да ја намалат подуеноста. Листовите од ловор го смируваат стомакот, го сти-мулираат апетитот и лачењето на дигестивните сокови. Чајот приготвен од ловоровиот плод се користи за сти-мулирање на апетитот.
Помага при заболувања на респираторниот систем. За бронхитис, се препорачува да се нанесуваат ловоровови облоги. Памучна облога или газа се потопува во водата во која се варел ловорот. Таквите облоги помагаат при теш-ка кашлица, бронхитис и респираторни инфекции.
Помага при проблеми со мен струацијата. Делувајќи како еменагог, ловоровите лисја (облоги натопени во чај сварен од ловорови листови) можат да поттикнат редовна и нормална мен струација. Нивната употреба, исто така, може да помогне во ублажување на мен струалната б олка. Исто така, со облогитт да третие може да се третира и ваги-нален исцедок.
Примена на ловоровиот лист. Ловоровиот лист се додава како зачин во разни јадења и во конзервирање на зеленчукот, како и за ароматизирање на оцетот. Како зачин, по еден ловоров лист се додава во супи, чорби и сосови.

За киселење на зеленчук, и како зачин се додаваат 2 до 4 листови во оцет. Ловорот е една од главните состојки на „bouquet garni“ или ќитка зачини. Кога подготвувате храна со ловоров лист, истиот треба да се отстрани на крајот од готвењето.

ПОДГОТВУВАЊЕ ЧАЈ ОД ЛОВОРОВ ЛИСТ

За да подготвите ловоров чај, земете 1 лист свеж или сушен сечкан ловор и прелијте го со 200 мл врела вода. Поклопете ја чашата и процедете по половина час. Пијте една до две чаши дневно, пред јадење.

Можете исто така да ги користите лисјата за билни бањи. За бања потребно е да се исечкаат околу 20 ловорови листови и да се варат во 5 литри вода. Поклопете го садот и по еден час, процедете и чајот истурете го во кадата.

Етеричното масло од ловор се користи во производството на сапун. Листовите се многу ароматични, така што може да се користат и како средство за отстранување инсекти. Забелешка: бремените жени треба да избегнуваат ловор бидејќи може да предизвика несакани контракции. От-ровно е за кучиња и мачки.