Невенот е билка која потекнува од Индија. Повеќето маги чни pитyали биле изведувани со оваа билка. Невенот има способност да ги исчисти кр-вните садови, да ги релак-сира и да го намали нивото на холестерол во кр-вта, особено во комбинација со глуварче, пискавица или глог.
Невенот е добар хербален спазмолитик бидејќи ги ублажува гр-чевите. Оваа карактеристика се рефлектира на многу начини во телото: ги ели-минира гр-чевите во матката и доведува до ослободување од б олна мен-струација. Исто така, ги ублажува гр-чевите на респираторниот тракт и е корисен при астма.
Како резултат на сложениот состав, невенот се користи за лекување на широк спектар на болести. Невенот содржи значителна количина на флавоноиди благодарение на што има антиинфламаторно дејство.

невен
Содржи тритерпен сапонозиди, танин, гликозид каледулозид, картеноиди, малку есенцијално масло со непријатен мирис и неколку органски киселини исто така се пронајдени во ова растение.

невен
Невенот е неопходна состојка за лекување на проблемите со дигестивниот тракт. Лекува ра-ни на стомакот и дуоденумот, ја нормализира функцијата на црниот дроб и лачењето на жолчката.
Благодарение на антиинфламаторното дејство на флавоноидите, ова растение го смирува воспалението на дебелото црево. Присуството на танини и слуз се користи за ублажување на блага дијареа.
Откриено е дека ова растение има способност да ги прочистува кр-вните садови, да ги релак-сира и да го намали нивото на холестерол во кр-вта, особено во комбинација со глуварче, глог или пискавица.
Неодамнешните истражувања го покажале дека невенот има благ седа-тивен ефект бидејќи ги релак-сира кр-вните садови и го зголемува луменот односно ѕидот. Еве како да направите масло од невен: Изберете 50 цветови од невен, добро измијте ги со вода, па исушете ги и ставете ги во поголема тегла и прелијте со маслиново масло до врвот.
Затворете ја теглата цврсто и оставете ја да отстои на сонце 5 седмици. По изминатото време, може да го процедите маслото, но и не мора. Користете го маслото за лекување на изго-реници, ослободување од проширени вени.
II РЕЦЕПТ: Во сад загрејте свинска маст, отприлика околу 500 г и потоа додајте ги свежите латинчиња невен (претходно измиени), но не ги гответе, само загрејте ги. Потоа тргнете од оган и оставете да отстои 24 часа, па потоа повторно загрејте за да може да процедите.
Маста се складира во фрижидер и се мачка на б олните зглобови, вени, а може и на лице и pa-ни, а доколку користите инјек-тирање на инсулин, мачкајте на местото каде што се боц-кате.

Добро е да се пие чај од невен при гине-колошки проблеми и воспаление на уринарните оp-гани. Чајот се подготвува на следниов начин: Мешавина билки – чај против висок холестерол и затнати кр-вни садови: 20 г глог, 20 г невен, 20 г глуварче, 20 г конопиљка (ресник), 20 г лист од боровница.

Постапка: Измешајте ги сите билки, а потоа ставете 3 лажици од мешавината во половина литар врела вода, промешајте, поклопете и оставете да отстои еден час. Потоа процедете и пијте во текот на денот.