Не е сеедно дали пиете вода или кафе, особено ако се подготвувате за патување, предупреди примариус д-р Бисерка Обрадовиќ. Колку вода треба да се пие во текот на летото, и какви се последиците ако не внесеме доволна количина, објасни д-р Бисерка Обрадовиќ, пишува НМД.мк
Таа предупреди дека возачите особено треба да обратат внимание на внесот на течности, бидејќи кај нив последиците можат да бидат многу поопас-ни отколку кај луѓето кои „седат дома“.
„Не треба да пиеме само кога сме жедни, туку треба редовно да пиеме течности. Кога ќе се појави чувството на жед, тоа е знак дека немаме доволно течности. За да се разладиме, телото ги проширува к рвните садови и започува да се поти и на тој начин започнуваме да ги губиме течностите.
Паѓа притисокот, може да дојде до нес-вестица и речиси неизбежна е и слабата концентрација. Вртоглавицата на пример, може да има сериозни последици“, предупреди д-р Обрадовиќ.
„На мозокот му е потребен кислород, тој мора да биде снабден со доволно к рв за да може да функционира. Кога к рвниот притисок паѓа, срцевиот ритам се забрзува, веднаш се чувствуваме непријатно, тоа е “тремор “, се загрижуваме”, објасни таа.
За возачите, вели лекарката, најважно е да земаат течности. „Недостатокот на течности влијае не само кај возачите, туку и на сите нас, но грешката на возачот може да биде фа-тална.
Дури направивме и истражување во Здравствениот дом, учествуваа стотина возачи, 92 проценти од нив имаат со себе енергетски пијалок или кафе кога тргнуваат на пат. Но, овие пијалаци ја влошуваат состојбата, поради нив дехидрираме“, објасни д-р Обрадовиќ.
„Кафето и енергетскиот пијалак имаат диуретично и лаксативно дејство, а со излачување на урина и измет, губиме течности уште побрзо. Ако на тоа додадеме и потење, состојбата е алар мантна.
Мора да земеме чиста вода, да ја пиеме во поголеми количини доколку е на собна температура. Ладната вода мора да се пие помалку, не во големи количини, бидејќи премногу брзо нè разладува, а потоа се потиме уште повеќе.
Русите го прават тоа паметно, летно време пијат чај, а сладолед јадат во зима! И ги нема тие разлики во температурата“, рече докторката. „Жедта значи дека е веќе доцна, концентрацијата ни опаѓа, особено кога возиме, менталниот фокус е како личност под дејство на а лкохол.
Луѓето сметаат дека ладното пиво е одлично, дека внеле течности, но и а лкохол што ги шири кр-вните садови. Дополнително ни паѓа притисокот и фубиме течности, па се чувствуваме лошо.
Покрај тоа што го намалува кр-вниот притисок, а лкохолот влијае и на централниот нервен систем и ја загрозува координацијата и концентрацијата. Ќе добиеме нес-вестица и вртоглавица, што може да биде ф атално за возачот“, објасни таа.