Ако можете прескокнете ја за празниците: Д-р Јоциќ ПРЕДУПРЕДИ, оваа храна остава лузни на крвните садови…

Статистички гледано, во јануари има најмногу срцеви и мозочни удари, а во пораст се и други проблеми со крвните садови – особено проблеми со периферната циркулација и проширени вени.

Научниците забележале интересен феномен – кардиоваскуларните заболувања, како што се белодробна емболија, срцев удар и мозочен удар, почесто се јавуваат во есенските и зимските месеци.

Едно од објаснувањата е дека студеното време влијае на контракција (стегање) на крвните садови, артериите и вените, ставајќи дополнителен стрес и ризик кај пациентите кои веќе имаат проблеми со циркулацијата.

Освен студеното време, зимските денови се периодот кога почесто се јаде мрсна и зачинета храна. Се ближи крајот на тој „зимски маратон“ чиј врв е од Свети Никола до Свети Јован, заедно со Божиќ и сите други празници помеѓу.

Статистички гледано, во јануари има најмногу срцеви и мозочни удари, а во пораст се и други проблеми со крвните садови – особено проблеми со периферната циркулација и проширени вени.

Причината за стресот за нашите крвни садови е, покрај мрсната и силна храна, студеното време, недостатокот на движење и престојот во затворени, прегреани и често зачадени простории.

„Сигурно е тешко да се сменат сите лоши навики, а на тој начин ќе се намалат тегобите пред сè и проблемите што ги имаме“, изјави во Утринската програма д-р Дарио Јоциќ, васкуларен хирург и додаде дека кога времето е студено, голем проблем е недостатокот на физичка активност, бидејќи кога нема сонце луѓето тешко излегуваат надвор да се прошетаат.

„Меѓутоа, треба да се присилиме да се активираме барем половина час дневно и да имаме некоја активност. Одењето е најдобар пријател на нашите крвни садови, циркулација и нашите вени“, додаде тој.

Тој објаснува дека во ладни услови се стегаат ситните крвни садови, што може да биде проблем кај лицата со артериска циркулација, за разлика од пациентите со проблеми со венската циркулација, кои имаат помали маки.

На пациентите кои, на пример, имаат ангина, им се советува да не се изложуваат на ниски температури и некако да се заштитат во овој период“, вели д-р Јоциќ.

Тој вели дека кога се во прашање прехранбените навики, формулата за долг живот без компликации е умереноста и одбегнување на премногу мрсна храна и прејадување.

„Кога проблемот е помал, можеме да си помогнеме, а тоа е токму со промена на навиките, одржување на телесната тежина, физичка активност, а тоа е навистина важно во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања“, посочи тој.

Тој нагласи дека пациентите често ги прашуваат лекарите каква тренинг се препорачува.

„Им велам да го слушаат своето тело, умерената физичка активност е најдобра, не мора да инсистирате да одите во теретана, доволно е да пешачите, доволно е да одите брзо (за да се забрза малку пулсот) и така да го стартувате кардиоваскуларниот систем, тоа е нешто што е нашиот најдобар пријател крвните садови“ заклучи д-р Јоциќ.