Home Десерти Брза торта со пишкоти и јаболка, без печење…

Брза торта со пишкоти и јаболка, без печење…

Торта со јаболка без печење

Оваа едноставна, а вкусна торта со јаболка е совршен десерт за оние кои сакаат брзо и лесно да подготват нешто слатко без користење на рерна.

Со само неколку состојки и минимален напор, ќе добиете кремаст и освежителен десерт што ќе ги воодушеви сите.

Совршена е за секоја пригода, а нејзината лесна подготовка ја прави идеална и за почетници во кујната, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 4 јаболка
– 1 лажичка цимет во прав (по вкус)
– 40 г ванилин пудинг во прав
– 3 лажици шеќер
– 6 лажици вода (за пудингот)
– 450 мл вода (за готвење)
– 300 г бисквити (пишкоти или други по избор)
– 200 мл млеко (за натопување на бисквитите)
– Кокосови трошки или друга декорација (по желба)
– НМД

Постапка:

1. Излупете ги јаболката, изрендајте ги и зачинете ги со цимет во прав по вкус. Ставете ги во тенџере на средна температура да се пропржат. Гответе ги со повремено мешање околу 10 минути додека омекнат.

2. Во посебен сад измешајте 40 г ванилин пудинг во прав, 3 лажици шеќер и 6 лажици вода додека смесата стане хомогена.

3. Кога јаболката ќе зовријат, додајте 450 мл вода, промешајте и почекајте смесата повторно да зоврие. Потоа, додајте ја подготвената смеса со пудинг и варете со непрекинато мешање додека филот убаво се згусне.

4. Земете долгнавест, длабок калап (на пример, за леб или ролат) и обложете го со проѕирна фолија. Во посебен сад истурете 200 мл млеко за натопување на бисквитите.

5. Кратко потопувајте ги бисквитите во млекото и наредете еден слој на дното од калапот (на пример, 3х3 бисквити, во зависност од големината на калапот).

Врз бисквитите распоредете една четвртина од филот со јаболка (околу 2 кутлачи).

6. Повторете ја постапката додека добиете торта со 5 слоја бисквити и 4 слоја фил. Завршете со слој бисквити.

7. Покријте ја тортата и оставете ја во фрижидер да се стегне и олади најмалку 3 часа пред послужување.

8. По ладењето, внимателно превртете ја тортата врз десертна чинија. По желба, посипете ја со кокосови трошки или украсете ја според вашиот вкус.

Оваа торта е идеална за уживање со семејството или пријателите, а нејзиниот богат вкус на јаболка и цимет ќе ве освои на првиот залак! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: