Пиперки со сирење во кеса…Кога еднаш ќе го пробате овој рецепт, секогаш ќе ги правите вака…Ова е рецептот на Ветосине:

„Ова е мој начин за приготвување на пиперките со сирење. Мене ми е најпрактичен, бидејќи не мора да се менува солилото и не ми зазема простор во фрижидерот. Рокот на траење е околу 3 месеци“, вели Ветосине. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Зелено-жолти пиперки
Урда или ситно сирење
Сол, половина лажичка за една пиперка
Солена вода (4 литри вода + 1 кг сол)

Напомена: користете количина која вам ви одговара. Количината на урдата или сирењето прилагодете ја според количината на пиперките.

Што се однесува до солилото, тоа треба да е доволно за да ги прекрие кесите со пиперки. Солилото единствено служи како топлотна и микробиолошка изолација на пиперките. Пиперките ферментираат сами од себе.

ПОСТАПКА:

Пиперки со сирење во кеса…Кога еднаш ќе го пробате овој рецепт, постојано ќе го правите…