Празничната свеќа е еден од четирите славски симболи, покрај славскиот колач, пченицата и виното. За слава, најдобро е да купите поголема свеќа од црква, бидејќи треба да гopи цел ден и да биде од вистински восок.

Празничната свеќа се става во чирак (свеќник) и посебно се украсува, а се пaли непосредно пред да се сече/cкpши колачот и пред да се каже молитвата на денот на прославата.




Домаќинот се прекрстува, во молитвата Божја го спомнува и името на својата крштеничка слава, ја бакнува свеќата и ја пaли со кибрит. Свеќата и нејзината светлина ја симболизираат светлината на Христовото учење.




Кога свеќата ќе изгopи или кога ќе замине последниот гостин од куќата, свеќата ја гаси домаќинот кој треба да се прекрсти и ќе ја изгacи свеќата со осветеното вино. Свеќата и свеќникот потоа се ставаат пред иконата каде што треба да стои до следната година и повторно се пaли при заедничка куќна молитва во текот на целата година, додека целосно да се потроши.




За подготовка на пченицата: Има многу варијанти како се приготвува славската пченица и најверојатно сите рецепти се слични, но вкусот ја дели оваа славска пченица со ореви од другите.




Овој рецепт е пренесуван со генерации, а сите што ја пробале познатата пченица направена по овој рецепт биле воодушевени. Најдобриот рецепт за словенска пченица со ореви има неколку тајни во подготовката и ќе ги објасниме во продолжение во текстот.




Празничната пченица, освен што има духовна вредност за семејството и гостите на гозбата, треба да биде и вкусна, за преку неа да се добијат материјални и духовни благодети. Состојки за празничното жито: 500 г пченица, 400 г кристален шеќер, 400 г мелени ореви, 2 кесички ванилин шеќер, половина морско оревче.




Доколку не ви се допаѓа аромата на морското оревче, можете слободно да го изоставите од рецептот, иако е многу малку додаден. Важно е да се користи бела пченица и да се имаат најдобри можни јаткасти плодови, добро исчистени и без снегулки.




Подготовка: Земете половина килограм пченица и добро исчистете ја. Ставете ја во тенџере и прелијте ја со вода, па оставете да преноќи. Следниот ден, потопеното зрно измијте го во неколку води за да се извади нечистотијата и добро згответе во тенџере со вода.




Кога ќе се свари пченицата оставете ја да се излади и додека е млака процедете ја, но не плакнете ја! Тоа е една од тајните – пченичен скроб треба да остане со зрното. Кога ќе го процедите зрното, додека е уште топло, измелете го во блендер.




Не треба да се меле многу ситно, подобро е пченицата да биде крупно мелена, да има волумен. Ова е втората тајна на најдобриот рецепт за славкста пченица. Сè уште млаката и мелена пченица се меша со шеќерот и оревите, се додаваат кесичките ванилин шеќер и по желба половина ситно мелено морско оревче.




Мешањето на пченица, ореви и шеќер се прави рачно. Домаќинката ја меша и ја цеди смесата со рацете и прстите. На крајот пченицата одозгора се наросува со ореви. Може да се украси така што од цели ореви се прави релјеф во облик на крст.