Православните верници на 27-ми октомври го слават празникот на Преподобна Мајка Параскева, Света Петка. Во православната вера, Света Петка многу се почитува, а ја слават дури и некои нехристијански народи на исток.
Оваа светица се смета за заштитник на жените, па се верува дека овој празник особено го слават жените. Верниците и се обраќаат за помош во разни животни теш-котии, а според верувањето оваа светица често се појавува во соништата од важна причина.

мост Света Петка / NMD.mk
Многу семејства ја слават Света Петка како куќна слава. Параскева е родена во Епиват, во близина на градот Каликратија во Мала Азија, кон крајот на десеттиот или почетокот на 11-от век.

Св. Петка
Според преданието, Света Петка поминала многу години во пустина, во пост и молитва и осаменички живот. Покрај храмовите посветени на Параскева, често има и извори на лековита вода.
Различни древни обичаи се поврзани со празникот Света Петка. Празникот е одбележан со црвена слава, па на овој ден се избегнуваат домашните и физичките обврски. Кога празникот е во среда или петок (како оваа година), постот и гозбата се богати со посна храна.
На празникот верниците се молат на Света Петка за здравје, љубов, семејство и душевен мир, а во куќата се пали темјан. Верниците веруваат дека Света Петка секогаш одговара на молитвите за здравје и среќа на семејството.
На овој ден многумина одат во храмовите посветени на оваа светица и пијат вода од лековитите извори, за кои се верува дека имаат исцелителна моќ. На нејзиниот г-роб, според легендата, се случиле чу-да. Во 1238 година, бугарскиот цар Јован Асен ги пренел моштите на Света Петка во главниот град Трново.
Кога Турците ја осво-иле Бугарија, моштите биле пренесени, по наредба на султанот Бајазид, во молдавскиот град Јаши. Во 1396 година, принцезата Милица, ќерката на царот Лазар, успеала да се помоли за моштите на светителот и да ги за-копа во црквата Ружица на Калемегдан.
Султанот Сулејман Втори ги пренел моштите на Света Петка во 1521 година во Константинопол. Конечно, во 1641 година, цариградскиот патријарх Партениј му ги предал моштите на молдавскиот кнез Василије Лупула, кој ги пренел во Јаши и ги положил во црквата на Светите Тројца архиереи, каде што се и денес.
Народните верувања велат дека на овој ден не смееме да переме алишта, да шиеме, да работиме напорна работа, особено жените не треба да го прават тоа. На Света Петка се случуваат големи чу-да. Луѓето со здравствени проблеми го чекаат овој ден бидејќи знаат дека ќе им помогне во исцелувањето преку молитва.