ТОРТА СО МАК: многу брзо и едноставно се приготвува

Фото и рецепт: Светлана Топиќ

Потребни состојки за кора:

8 белки
200 г шеќер
2 ванилин шеќер
250 г мелен мак
1 прашок за печиво
2 лажици брашно

Постапка:

Се матат белките пенасто, па постепено се додава шеќерот и ванилата, се мати додека да се растопи.

Брашното, макот и прашокот за печиво се мешаат заедно, па постепено се додаваат во снегот од белки и се мешаат со лажица.

Се печат две кори во среден плех обложен со хартија на 200 степени околу 15 до 20 минути. Потоа се сечат на половина за да добиете 4 кори.

Потребни состојки за фил:

8 жолчки
200 г шеќер
10 лажици брашно
700 мл млеко
2 ванилин шеќер
250 г путер/маргарин

Постапка:

Се матат жолчките со шеќер, се додава брашното и ванилин шеќерот. Млекото се става на оган, па кога ќе зоврие се намалува огнот и постепено се додава во жолчките и се мати.

торта со мак – рецепт

Па кога ќе се стоплат жолчките постепено се додаваат во топлото млеко и со постојано мешање се готви на многу тивко додека да згусне. Внимавајте да не ви загори!

торта со мак – рецепт

Се филува: кора-фил-кора-фил… украсете по желба.

торта со мак

Фото и рецепт: Светлана Топиќ