Дома Тагови Задушница

Таг: Задушница

ВО САБОТА Е ЗАДУШНИЦА: Се пали свеќа во црква а овој...

Православните христијани во сабота ја празнуваат Задyшница. Празникот Задушница се одбележува во чест на дyшите на мpтвите. На Задyшница се сеќаваме на блиските лица кои...

ДЕНЕС Е ЗАДУШНИЦА: Помолете се за мир и спокој на нашите...

Никогаш не yмираат оние кои живеат во сpцата на саканите. Да се помолиме за нашите сакани кои заmинаа и нема да се вpaтат… За...

УТРЕ Е ЗАДУШНИЦА: Да се помолиме и да споделиме милостина

Православните христијани утре ја одбележуваат Митровденската задушница во знак на сеќавање на по-чинатите. Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се...

ЗАДУШНИЦА: Таму горе во небесните височини се душите на многу мои...

Таму горе во небесните височини се душите на многу мои сакани. Нека пламенот на оваа свеќа ги потсети дека тие се секогаш во моето...

Денес е задушница – спомен за починатите!

Православните христијани денеска ја одбележуваат Митровденската задушница во знак на сеќавање на починатите. Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се молат...

Утре е Митровденска задушница – Да се помолиме за мир и...

Никогаш не умираат оние кои живеат во срцата на саканите. Да се помолиме за нашите сакани кои заминаа о нема да се вратат... За...

Сабота пред ДУХОВДЕН: Задушница, кога гробовите се отвораат

Денот пред празникот Духовден, саботата, народот го празнува како “Дуовденска задушница”, “Дуовденски мртвен”, “Мртва сабота” и др. Слично како и на другите денови кога е...

Интересни податоци за оревот: на Духовден се носат оревови листови за...

Интересни податоци за оревот. Верувањата предупредувале дека некои стебла треба да се заобиколат. Тоа особено се однесувало на оревот, најнесреќното дрво, поврзано со демони (иако...

Почит кон предците од оној свет: ЗАДУШНИЦИТЕ во Македонија

-од Годишни обичаи кај Македонците, Даворин Трпески Повеќепати во годината имаме задушници: -Зимска задушница -Петровденска задушница -Митровденска задушница Верувања: -Меѓу народот постоело верување дека за задушниците Бог сите мртви ги...