Home Десерти Семифредо со плазма, малини и бело чоколадо…ХИТ од минатото лето…

Семифредо со плазма, малини и бело чоколадо…ХИТ од минатото лето…

Семифредо, фото и рецепт на Бисерка Радовановиќ

Семфредо со плазма, малини и бела чоколада

Овој елегантен и освежителен десерт беше вистинска сензација минатото лето, освојувајќи ги срцата на сите љубители на слатки задоволства.

Семифредо, фото и рецепт на Бисерка Радовановиќ

Комбинацијата од кремаста текстура, богат вкус на бела чоколада, крцкава плазма и свежина на малините создава совршен баланс за топлите денови, пишува НМД.

Подгответе го овој семфредо според рецептот на Бисерка Радовановиќ и импресионирајте ги вашите гости со десерт кој е едноставен за подготовка, а изгледа и вкусно спектакуларно!

Семифредо, фото и рецепт на Бисерка Радовановиќ

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 4 жолчки
– 4 лажици шеќер
– 2 кесички ванилин шеќер
– 200 г бела чоколада
– 150 г плазма кекс
– 200 г малини (свежи или замрзнати; доколку користите замрзнати, провријте ги со 2 лажици шеќер на тивок оган 15-20 минути, како за џем)
– 500 мл растителна слатка павлака
– НМД

Семифредо, фото и рецепт на Бисерка Радовановиќ

ПОСТАПКА:

1. Во сад, изматете ги жолчките со шеќерот и ванилиниот шеќер. Смесата ставете ја да се готви на пареа, мешајќи постојано, додека жолчките добро се загреат (внимавајте да не се преготват).

2. Во топлиот крем додадете ја белата чоколада, исечкана на парчиња, и мешајте додека целосно се растопи. Оставете го кремот да се излади на собна температура.

3. Изматете ја растителната слатка павлака како шлаг. Внимателно соединете ја со изладениот крем од жолчки и поделете ја смесата на два еднакви дела.

4. Плазма кексот грубо издробете го со оклагија, оставајќи покрупни парчиња. Одвојте 4 лажици од дробената плазма за декорација, а остатокот вмешајте го во едниот дел од кремот.

5. Правоаголен калап (димензии 10×25 см) обложете го со проѕирна фолија. На дното рамномерно распоредете 2 лажици од одвоената дробена плазма.

6. Врз плазмата истурете го кремот без плазма, па рамномерно распоредете ги малините. Потоа истурете го кремот со плазма. На крај, посипете ги преостанатите 2 лажици дробена плазма.

7. Калапот покријте го и ставете го во замрзнувач на 2-3 часа за да се стегне десертот.

8. Пред сервирање, превртете го семфредото на чинија за послужување и отстранете ја фолијата. По желба, украсете со дополнително изматена слатка павлака.

9. Сервирајте веднаш. Преостанатиот дел чувајте го во замрзнувач или во фрижидер, во зависност од посакуваната текстура.

Совет: За уште поинтензивен вкус, можете да додадете неколку капки екстракт од ванила во кремот или да декорирате со свежи малини пред сервирање.

Уживајте во овој неодолив десерт! Постапката можете да ја погледнете на Инста-профилот на Бисерка ОВДЕ:

https://www.instagram.com/reel/DJTdNfpNLve/?utm_source=ig_web_button_share_sheet