Сезоната на комарци започна порано отколку што сме навикнати низ годините. Најпрво се појавија женските домашни комарци кои презимија, а потоа се појавија и шумските комарци.

Зошто сите се плашат од азискиот комарец во Европа и дали е вистина дека комарците се најопасните суштества на светот, бидејќи годишно у биваат милион луѓе преку болестите што ги пренесуваат, објаснува за РТС професорот Жељко Томановиќ од Биолошкиот факултет.

професор Жељко Томановиќ

„Точно е дека комарците се појавија порано годинава. Бројот на комарци зависи од нивото на водата на големите реки, особено на Дунав, како и од температурата.

Годинава беше постудено, а таквити прилики не се погодни за развој на домашни комарци. Но, сега се појавуваат во поголем број и нивниот број ќе се зголемува до крајот на јуни. Тие се хранат во затворени простории и нè вознемируваат додека спиеме“, рече професорот и додаде:

„Можеме да очекуваме и зголемување на бројот на речните комарци. Сепак, речните комарци не пренесуваат заразни болести, тие само нѐ вознемируваат. Куќните комарци се најважните носители на вирусот Западен Нил.

Овој вирус има прилично сложен развоен циклус во кој учествуваат животните и птиците. Сега е уште рано, вирусот може да се открие во текот на јуни. Од искуство, првите случаи обично се откриваат во јули“, објасни Жељко Томановиќ.

Тој посочува дека околу 80 проценти од луѓето не ги забележуваат симптомите на западнонилската треска и дека еден процент од населението може да развие сериозен здравствен проблем. Податоците покажуваат дека годишно има околу десетина см ртни случаи.

Во Европа, посебна загриженост предизвикуваат видовите кои доаѓаат кај нас поради интензивниот сообраќај, трговијата и климатските промени. Станува збор за азиски или тигрести комарци кои за првпат беа пронајдени овде пред десет години.

Проблемот е што тие пренесуваат разни болести кои се слични на вирусот Западен Нил, а можат да предизвикаат и огромна епидемија.

„Најтешка е борбата против домашните и азиските комарци, бидејќи за нив е доволно мал простор и мало количество вода за женката да ги снесе јајцата. Најдобра заштита е мрежата. Инсектите ги привлекуваат силни мириси“, истакна професорот Жељко Томановиќ од Биолошкиот факултет.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ: Комарците не можат да ми се приближат: затоа во дворот ставив една работа – ОВДЕ. „КОМАРЦИТЕ НЕ МИ МОЖАТ НИШТО: Кога ќе испрскам 2,5 месеци не ми се приближуваат“ – ОВДЕ.