Плазма-Страчатела торта без печење, готова е за 15 минути, едноставна, кремаста, неодоливо вкусна

Фото и рецепт: Сузана Бајрам – Плазма Страчатела торта без печење.

Рецептот за оваа многу вкусна а едноставна торта ни го претстави нашата драга членка Сузана Бајрам во групата НМД рецепти.

Loading...

Ако ви е потребен колач кој сигурно ќе им се допадне на децата, а и на возрасните, тогаш овој е вистинскиот за вас: едноставен, кремаст, со плазма кекаси… сите го сакаат. Колачите со кекси и креми кои не се готват се многу практични, бидејќи можат да се приготват ден порано, па на тој начин си го кратите времето за некој важен настан или прослава.

Потребни состојки:

300 г плазма кекси
500 мл слатка павлака
500 г крем сирење
100 г шеќер во прав
1 кесичка ванилин шеќер
100 г чоколадо
200 мл чоколадно млеко

за декорација:

100 г бело чоколадо
100 мл слатка павлака
50 г мини чоколадна плазма или ситни чоколатца

Постапка:

Слатаката павлака изматете ја со постепено додавање на шеќер и ванилин шеќер. Додадете го крем сирењето и кратко измиксајте за да се поврзат. Млечното чоколадо ситно исечкајте го, па додадете го и рачно промешајте го со лажица. Калап со димензии 30х10 см обложете го со проѕирна фолија.

Плазма кексите натопувајте ги во чоколадното млеко (ладно) околу 15-20 секунди, не предолго. На дното од калапот ставете 2-3 лажици од филот и распоредете рамномерно. Преку кремот наредете плазма кекси, еден до друг, убаво да биде пополнето.

Преку кексите наредете половина од кремот, па наредете нов слој кекси, па преку нив остатокот од кремот. Убаво израмнете и завршете со уште еден ред кекси (вкупно три слоја кекси). Колачот оставете го во фрижидер добро да се олади и стегне, најмалку 6 часа.

За украсување: на умерен оган загрејте ја слатката павлака и белото чоколадо искршено на коцки, мешајте додека да се растопи, но внимавајте да не ви загори. Следниот ден колачот превретете го врз чинија за сервирање, отстранете ја фолијата и преку колачот прелијте го ганашот. Украсете по желба.

Фото и рецепт: Сузана Бајрам

Loading...